ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR Brottsofferjourer sågar polisens bemötande

Stockholm David Baas · 27 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

- Vi tycker att det finns stora brister i bemötandet. När polisen inte ser problemet kan de inte heller förändra sig, säger Eva Larsson, förbundsordförande för Brottsofferjourernas riksförbund, BOJ.

Polisförbundet har frågat 1012 av sina medlemmar om hur de ser på sitt eget bemötande av brottsoffer. 85 procent anser att bemötandet är mycket eller ganska bra, medan bara 8 procent tycker att det är ganska dåligt.

Den bilden delas inte alls av BOJ som förra året hade 45000 kontakter med brottsoffer och vittnen. Enligt dem brister polisen bland annat i at informera brottsoffren om deras rättigheter och vilket stöd de kan få.

Polisen tar inte heller alltid hänsyn till att brottsoffren kan befinna sig i chocktillstånd.

En undersökning från BOJ visar också att vilket bemötande man får som brottsoffer beror på var man bor.

- Det hänger mycket på enskilda eldsjälar inom polisen. Vi tycker att det ska finnas en större likvärdighet, säger Eva Larsson på BOJ.

Jan Karlsen, ordförande i polisförbundet, tror att polisen är medveten om bristerna i bemötandet.

- Många poliser känner en otillräcklighet. Polisen vill vara rationell i en väldigt komplex situation och det är inte samma sak som känslor, säger han och tillägger att det som saknas är tid att ägna sig åt offren.

David Baas [email protected]

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro