ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR: Cancervaccin

Stockholm Ann Hagman · 5 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I går skrevs medicinsk historia i Sverige. Terese Åkerlund, 17 vaccinerades mot livmoderhalscancer – som första kvinna utanför försöksgrupperna som ingått i studier av det nya läkemedlet. Hon fick vaccinationen bekostad av sin pappa, som tycker att de närmare 4500 kronor som cancervaccinet kostar är en billig livförsäkring för dottern. Vaccinet, som går under namnet Gardasil, ger hundraprocentigt skydd mot de två vanligaste typerna av humant papillomvirus (HPV), som kan leda till könsvårtor, cellförändringar och livmoderhalscancer. Än så länge måste var och en bekosta vaccinationen själv och Sofiahemmet i Stockholm var genom infektionsläkare Björn Falck först ut på den svenska marknaden. – Vi kommer aktivt marknadsföra vaccinet till alla kvinnor mellan 15 och 26 år. Om vaccinet införs räknar vi med att kunna rädda 100 kvinnor av de 130 som i dag dör av livmoderhalscancer varje år, säger Björn Falck. Inom ett par år kan vaccinet vara tillgängligt för alla flickor i 12-15-årsåldern – och eventuellt även för pojkar – genom det allmänna vaccinationsprogrammet. Socialstyrelsen har tillsatt en expertgrupp för att utreda om det relativt dyra vaccinet kan vara samhällsekonomiskt lönsamt att ha i programmet, och vilka som i så fall ska få det. – Allting talar för att det är ett bra vaccin, men det har en komplicerad hälsoekonomi och även andra komplexiteter som måstes utredas grundligt innan vi kan avgöra om det passar in i ett allmänt vaccinationsprogram, säger Anders Tegnell, chef för smittskyddsenheten på socialstyrelsen. ANN HAGMAN

Bildtexter: ”Det var inget svårt beslut. Varför ska man inte vaccinera sig när man kan?” säger Terese Åkerlund, 17, som i går vaccinerade sig mot livmoderhalscancer på Sofiahemmet i Stockholm.

Gabriella Falck, barnmorska, gav den första sprutan med cancervaccin.

Sidotext: Varje år drabbas 500 kvinnor av livmoderhalscancer. Det är den andra vanligaste cancerformen hos kvinnor, efter bröstcancer. Det som gör cancerformen möjlig att förebygga genom vaccin är att den i regel orsakas av ett sexuellt överförbart virus, som kan ligga latent i kroppen i många år, innan det hos var tionde kvinna leder till livmoderhalscancer. – Humant papillomvirus är den vanligaste sexuellt överförbara smittan. Och man ska inte glömma att det kan gälla män också. De kan inte få livmoderhalscancer men de kan få kondylom, och dessutom kan viruset även leda till halsmandelscancer, säger Björn Falck. Studier, som gjorts på flickor och kvinnor mellan 9 och 26 år, visar att de unga flickorna svarar bäst på vaccinet. – Dessutom bör vaccinationen helst göras före sexdebuten, eftersom risken att drabbas av det här viruset ökar för varje ny sexpartner man har, säger Björn Falck.

FAKTA: Om Gardasil – vaccin mot livmodertalscancer • Gardasil ger fullständigt skydd av livmoderhalscancer orsakad av HPV 16 och 18 efter tre doser. • Den första sprutan kan ges när som helst, den andra två månader senare och den tredje sprutan fyra månader efter andra dosen. Varje dos kostar 1110 kronor styck. • Vaccinet bör tas så tidigt som möjligt, från nio års ålder och helst före sexdebuten. • En vaccinering räcker minst fyra år. Därefter kan den behöva göras om. Svenska läkemedelsverket om vaccinet: ”Gardasil är det första profylaktiska vaccinet i sitt slag och bedöms vara ett mycket värdefullt tillskott. Uppföljningen av skyddseffekten är dock ännu begränsad.”

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Ann Hagman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro