ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR Cover – Hämta Lämna Leva

Stockholm Tomas Lundin · 4 Okt 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Hur lyckas folk egentligen kombinera familjeliv med yrkesliv? Det frågade sig socionomen Lotta Thorelius och journalisten Malin Danielsson och lät tio familjer skriva dagbok om hur de tacklar vardagen. Familjernas berättelser har sammanställts i boken "Hämta Lämna Leva". – Vi var själva i den fasen i våra liv och var nyfikna på hur andra gör för att få det att gå ihop, säger Malin Danielsson. Boken handlar om den kritiska tiden när barnen ska slussas in på dagis och karriären ska återupptas. Vem hämtar och vem lämnar? Vem stannar hemma om barnet är sjukt? Behöver någon av oss gå ner i arbetstid och i så fall vem? – Det är lätt att det bara rullar på utan att man hinner tänka, men det är viktigt att sätta sig ner båda två och snacka om vad man vill, säger Malin Danielsson. Familjen Larje i Enskede, en av familjerna i boken, har lagt upp ett schema som in i minsta detalj styr över familjelivet. Måndagar och tisdagar är Kristins hämtdagar. Då är det hon som hämtar Vill, 7 år, i skolan och är ansvarig för middagen. Onsdagar och torsdagar är det Johans tur. Då sköter Kristin lämningen på morgonen, men har ingen inställelseplikt på kvällen utan kan jobba sent i ateljen eller gå ut och ta en öl med kompisarna på kvällen om hon känner för det. Fredagarna delas upp så att det på hundra dagar blir exakt femtio hämtningar och femtio lämningar var. – Många sätter sig på söndagskvällen med filofaxerna och planerar för veckan som kommer, det behöver vi aldrig göra, säger Kristin Larje. Om någon oförutsedd händelse inträffar, som att Vill blir sjuk och måste vara hemma från skolan eller gå till doktorn, finns ett schema för det också. Familjen Larjes jämställdhetsplan kan verka överdriven, men den kom inte till av en slump. Det kostade en familjekris och nästan en skilsmässa innan den kom till. Som nyblivna föräldrar hade Johan och Kristin valt bort sig själva och varandra, tills det en dag tog stopp. En tid bodde de till och med på varsitt håll. – Nu när vi har påbörjat vår väg tillbaka till varandra inser vi att båda behöver mycket egentid. Det kanske verkar inrutat och tråkigt att leva efter schemat, men vi vet vad alternativet är, säger Johan Larje. Snart ska Vill få ett syskon, en liten tjej från Indien. Den här gången känner sig Johan och Kristin säkra på att de kommer att hålla ihop, med schemats hjälp

Tomas Lundin

”Med det här schemat har vi emiminerat riskerna för tjafs”, Johan Larje

Tomas Lundin

Tips ur boken:

*Prata igenom vem som ska göra vad och hur ni båda ser på delat ansvar.

*Hitta förebilder. Smygtitta på andra. Det finns många sätt.

*Glöm inte bort varandra. Kärlek, sex och vuxentid behövs.

*Behåll något eget intresse

*Ställ krav på din arbetsgivare – du har rätt att kunna kombinera arbetsliv och familjeliv.

Fakta/ barn och föräldrar:

*Det finns en miljon familjer med barn upp till 18 år i Sverige, räknar man in familjer med barn upp till 21 år som bor hemma är siffran 1,2 miljoner.

*75 procent av barnen bor med båda sina föräldrar

*Mammorna tar ut 80 procent av föräldraledigheten.

*80 procent av alla ensamstående föräldrar är kvinnor

* I 15 procent av familjerna finns det barn från tidigare förhållanden.

*Två barn är vanligast i en familj, fyra av tio familjer har två barn.

Källa: SCB

/ Nattdagis

Förskolan Rektangeln på Södermalm är, Stockholms enda dygnet runt-öppna dagis. När dagbarnen hämtas kommer nattgänget. Det är barn mellan ett och tio år, vars föräldrar inte kan ha sina barn på vanligt dagis, till exempel hotellpersonal, flygpersonal och kulturarbetare. När barnen kommer till nattis börjar de med att äta middag och vid åtta-niotiden är det läggdags med godnattsaga. När barnen sen sover är personalen vaken och passar på att tvätta, städa och baka inför morgondagen. Åttaåriga Arizo Yadgari har gått på nattis sedan hon var två. Mamma Mahin Dorbaig är ensamstående och jobbar natt på ett akutlabb. – Jag vet inte hur jag skulle göra annars, jag trivs med mitt jobb och skulle inte vilja byta säger Mahin Dorbaig. För andra barn och föräldrar kanske det skulle kännas konstigt att inte äta middag och sova tillsammans hemma, men för Arizo och Mahin har det blivit naturligt. – När hon inte sover på nattis bir hon orolig, det har blivit som ett andra hem för Arizo säger Mahin Dorbaig. Den tid tillsammans som går förlorad tar Mahin och Arizo tillbaka när Mahin är ledig nio dagar i streck var tredje vecka. För att få ha barnet på nattis måste föräldrarna först få godkännande av kommunen. Än så länge är Rektangeln den enda nattöppna förskolan i Stockholm, men föreståndaren Maria Burne tror att det kommer bli allt vanligare i framtiden. – Samhället förändras. Många jobbar inte åtta till fem och är kanske dessutom ensamstående, det måste finnas möjligheter för dem också. Enligt Maria Burne är flexibla öppettider på dagis också en fråga om jämställdhet mellan könen. – Det är oftast kvinnorna som får byta jobb för att det ska passa barnens dagistider, men varför ska de behöva göra det?

Tomas Lundin

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro