ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR Cover Monsterkatterna”

Stockholm petter sundsten · 21 Feb 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Katter som inte kan andas. Deformerade skelett. Ständigt frusna katter. Extremaveln har ett högt pris. – Bella kunde inte andas. Vi var tvungna att göra fyra operationer. Nu kan vi inte göra mer för då rasar allting ihop, säger Carolin Sjökvist, 25. I kvällens Insider i TV3 granskas avarterna av kattaveln.

Persern Bella har en vackert tjock vit päls och älskar att leka med Carolines barn då hon springer omkring i huset i Oskarshamn. På ytan ser hon frisk och kry ut, men Bella har ett problem: hon är kommer snart att dö i förtid. Allt började då Bella bara var några veckor. Carolin Sjökvist och hennes man hade köpt henne från en uppfödare i trakten. De föll direkt för Bella med sina stora blåa ögon. Men problemen kom direkt. – Hon låg och bara flämtade. Bella fick inte luft, drabbades av astmaanfall och började krampa, säger Carolin Sjökvist. Veterinären konstaterade att andningsproblemen hade med kraniet och brosket inne i näsan att göra. Bellas nos satt alldeles för högt upp och hennes enda chans att överleva var en operation. Dessutom var ansiktet så intryckt att ögonfransarna växte inåt. Bella fick opereras och vända de undre ögonlocken för att rädda synen. Då hon kontaktade uppfödaren Gujje Magnusson fick hon beskedet att katten var fullt frisk enligt veterinärintyget. Uppfödaren själv minns inte att Carolin Sjökvist kontakte henne, men säger att hennes katter är fullt normala och kan andas utan problem. I vanliga fall lever en perser i runt femton år. Carolin Sjökvist säger att Bella, som bara är sex år gammal, nu lever på övertid. – Det är på grund av att hon är framavlad som kraniet har blivit så här, säger hon. En perser ska ha platt, liten och högt placerad nos - mitt emellan ögonen, stora ögon och brett ansikte. Stilfullt, tycker utställningsdomarna. Dåligt, tycker veterinärerna. – Den korta nosen får inte sin naturliga dränering och drabbas lättare av kroniska andningsproblem, säger Marita Asp-Tauni, veterinär på Karlstads smådjursklinik. Har katterna en gång fått problem med luftvägarna har de svårt att bli friska på egen hand. I värsta fall måste katterna avlivas. – Jag tycker att domarna är den stora boven. De friska perserna premieras inte på utställningarna. De strävar ju efter det där babyliknande utseendet, säger Marita Asp-Tauni. Hon har sett hur extremaveln skapat många deformerade katter. – Det är stort problem. Vi får göra plastikoperationer bara för att katten ska kunna andas Om vi bara ville tjäna pengar skulle vi tycka extremaveln är toppen, säger Marita Asp-Tauni.

Kattdomaren: ”Perserna ska ha platt näsa enligt rasbeskrivningen” Den europeiska rasstandarden sätter normen för en katts drömnäsa. – En perserkatt ska ha en kort nos. Allting ska vara kort och knubbigt, säger Elisabeth Raab Alvarson, kattdomare för perser. För tjugo år sedan var persernosarna långa och utstående. Nu ska det gå att lägga en penna från pannan, över nosen till hakan. Elistabeth Raab Alvarson har bedömt perser i över 20 år. – Jag vet faktiskt inte riktigt varför standarden har ändrats till mindre nosar, men det kom från USA på 80-talet. Man tycker att det är snyggt och vackert, säger hon. Hon ser inte storleken eller placeringen av näsan som ett problem – utan risken för små nosöppningar. – De ska ha öppna näsborrar. Problemet är de trånga näsborrarna. Vilket ansvar har du som kattdomare? ¬¬– Jag har ansvar för att katterna ska vara korrekta. Det är lätt att höra om en katt kan andas eller inte. Det är dessutom diskvalificerande med andningsproblem, säger Elisabeth Raab Alvarson. Kan du tänka dig att ändra rasstandarden? – Ja, jag tror inte det skulle förändras speciellt mycket.

Katterna riksförbund: ”Vi har inte hört att nåt ska vara fel”

Bella är ett olycksfall i arbetet, men rasavel är inget problem, anser man på Sverak, Sveriges kattklubbers riksförbund. – Katten är ett offer för att man avlar på sjuka djur. Vårt regelverk säger att avel bara får ske på friska djur, säger ordförande Annette Sjödin. Kritiken från veterinärhåll kommer som en överraskning, trots att hon jobbat med Sverak i 20 år och är ordförande i det internationella kattförbundet. Enligt henne är perserna mycket friskare nu än för tio till femton år sedan. – Det är första gången jag hört talas om att det skulle vara problem. Vi har inte fått några indikationer att från veterinärer att katter mår dåligt, säger hon. – I standarden för våra alla våra raser står det att de ska ha ordentliga näsborrar och kunna andas ordentligt. Men varför ska perserkatter ha platta näsor om de riskerar andningsproblem? – Som sagt, jag ser inte problemt, säger Annette Sjödin. Varför avlar man fram speciella kattutseenden? – Jag kan inte med bästa vilja säga att det är för kattens skull, det är klart det är för människans skull, säger hon. Kan du tänka dig att ändra standarden om platta och högt placerade nosar? – Om vi får indikationer på att katterna mår dåligt, så givetvis, men det har vi inte fått.

Fyra kritiserade framavlade raskatter

Perser Veterinärens kommentar:

Nakenkatter eller sphynx Veterinärens kommentar:

Siameser Marita Asp-Toumis kommentar:

Scottish fold Marita Asp-Toumis kommentar:

Tips om du vill köpa raskatt - Försäkra dig om att katten är frisk och att de övriga katterna på kattuppfödningen är friska. - Alla seriösa kattuppfödare ska leverera ett veterinärintyg. - Katten ska ha ett bra temperament. Den ska vara pigg, öppen och tillgänglig. - Se till att få ordentlig information från kattuppfödaren. - Se till att rasen är godkänd av Sverak, Sverige kattklubbars riksförbund. Källa: Sverak

Vanligaste raskatterna i Sverige, 2005 1 Norsk skogkatt 2 022 2 Helig birma 1 633 3 Perser 1 288 4 Ragdoll 1 035 5 Maine coon 862 6 Brittiskt korthår 626 7 Cornish rex 601 8 Exotic 442 9 Siames 373 10 Devon rex 345 Källa: Sverak

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm petter sundsten
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro