ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR - falska läkemedel

Stockholm maria forsström · 2 Mar 2007
Uppdaterad 18 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Ökningen av mängden falska läkemedel på marknaden är alarmerande. Mellan 2005 och 2010 beräknas omsättningen stiga med 90 procent, och redan nu är hälften av alla läkemedel man kan köpa på internet falska. I utvecklingsländer är siffrorna än mer katastrofala, i vissa länder som Angola och Nigeria räknar man med att 70 procent av landets mediciner är falska. - Internationellt sett är det förfärligt. I vissa länder innehåller antibiotikan ingenting alls, och de köper det till sina sjuka barn som dör i malaria. I princip är det värre än narkotikahandel, som i alla fall i allmänhet är något man själv i viss mån har ansvar för. Det är svinaktigt, säger Björn Beermann, professor och ämnesområdeschef i medicinsk information på Läkemedelsverket. Siffrorna kommer från IMPACT, International Medical Products Anti-Counterfeiting Taskforce, en specialgrupp inom Världshälsoorganisationen som bildades i november i fjol för att försöka stoppa trenden. I Sverige stoppade tullverket 6000 falska tabletter av typen Viagra förra året, vilka kom i små postpaket som är svåra att spåra. - 1000 piller tar inte stor plats, säger Per Holgersson på Tullverket. Dessutom, tillägger han, blir kopiorna bättre och bättre till utseendet, man kan inte se skillnad på dem och äkta vara. Vi har varit relativt skonade från dödsfall i samband med falska läkemedel – man tror att en kvinna kan ha dött av en efedrinprodukt för två år sedan – men i till exempel USA har efedrinbaserade medel tidigare åstadkommit hundratals dödsfall. Och så sent som för två veckor sedan tvingades åtskilliga amerikaner uppsöka akutsjukvård på grund av något de trodde vara vanligt lugnande medel som Xanax eller Ativan, men istället var ett starkt antipsykotiskt medel. De drabbades av andningssvårigheter, muskelspasmer och stelhet. - Det är viktigt att allmänheten uppmärksammas på detta och får klart för sig att det säljs massor av farliga och inaktiva produkter på nätet och att man ger sig ut på väldigt riskabel mark om man handlar där, säger Björn Beermann. - Folk tror att de köper sig ungdomens källa, och förstår inte att produkterna överhuvudtaget inte existerar. I bästa fall har medicinen ingen effekt alls, men skadas man finns inga försäkringar som täcker det och ingen att anklaga.

FAKTA De vanligaste falska medicinerna i västvärlden är dyra livsstilsrelaterade produkter som hormoner, steroider och antihistaminer. I utvecklingsländerna är de mest förfalskade medicinerna de som används mot livshotande sjukdomar som malaria, tuberkulos och HIV/aids. Ju mer fenomenet sprids desto fler mediciner hotas, särskilt sådana som kostar mycket pengar, som cancerläkemedel, eller har stor efterfrågan, som virusmedicin. KÄLLA: WHO

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm maria forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro