ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR Farligt fågelvirus har muterat - FN varnar

Stockholm David Baas · 18 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

- Den smittsamma visurvarianten har muterat igen och därför gäller inte den vaccinationen som stora fågelpopulationer fått, säger Christina Engfeldt, informationsansvarig för FN:s livsmedel- och jordbruksorganisation, FAO i Norden.

Det farliga fågelviruset H5N1 som främst härjat i Asien har muterat, det vill säga förändrats. Nu varnar FAO för att de vaccinationer av fågelbesättningar som genomförts i många virusdrabbade länder kan vara förgäves.

För att undvika ett stort influensautbrott bland fåglar uppmanar FAO nu de hårdast drabbade länderna att ständigt övervaka vaccineringen.

Christina Engfeldt tror inte att den nya varningen påverkar Sverige i någon större utsträckning och hon betonar att fågelinfluensan nästan uteslutande drabbar fåglar och inte människor.

David Baas [email protected]

FAKTA: Över 140 människor har dött - Det farliga fågelviruset H5N1 förändras hela tiden. Det finns över 140 olika typer och bara en har visat sig dödlig för människor. - Över 140 människor har hittills dött av H5N1, de flesta av dem i Asien. 70 procent av de människor som smittas dör.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro