ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR: Fick pappa tillbaka – efter 16 år

Stockholm Ann Hagman · 22 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Efter 16 år har Elham, 30, fått tillbaka kontakten med sin pappa. Men pappa Ali, 56, får inte stanna hos henne i Sverige.

Elham Vakili vill ta igen de förlorade åren – men hindras av den svenska invandringlagstiftningen. Hennes pappa får inte stanna i Sverige, eftersom anknytningen mellan far och dotter inte anses vara så stark att de tillhör varandras kärnfamilj. – Jag behöver min pappa. Allt som varit har gjort att jag behövt mycket stöd från socialtjänsten. Nu vill jag ha min egen familj hos mig istället, säger Elham Vakili, som är ensamstående med två små barn. Enligt hennes berättelse fördes hon och hennes syster till Sverige mot sin vilja 1987. De kom från Iran, där kvinnor inte tilläts ta ut skilsmässa utan mannens tillstånd. När mamman träffade en annan man tog hon barnen med sig och flydde till Sverige tillsammans med den nye, utan makens vetskap. – Först när vi kom hit fick jag veta att vi skulle bo i Sverige från och med då. Jag hade svårt att finna mig till rätta och längtade efter min pappa, säger Elham Vakili. I dag säger pappa Ali Vakili Malani att han sökte sin familj på alla tänkbara sätt. Men det gick många år innan de fick kontakt. För tre år sedan reste Elham till Iran för att träffa pappan. – Han visade papper på hur han hade sökt efter oss, bland annat genom Interpool. Och när jag såg hur dåligt han hade det i Iran blev jag helt förstörd och efter andra besöket bestämde jag ville ta honom med mig till Sverige. Förra hösten kom Ali Vakili till Sverige på turistvisum. Efter två månader ansökte han om att få asyl eller uppehållstillstånd genom anknytning, vilket han fått avslag på både från migrationsverket och migrationsdomstolen. Nu står familjens hopp till migrationsöverdomstolen. Enligt den svenska lagstiftningen krävs att man relativt nyligt ska ha levt i samma hushåll eller att det finns ett starkt beroendeförhållande mellan familjemedlemmar för att ett uppehållstillstånd ska beviljas på grund av anknytning. Dessutom har tidigare instanser påpekat att Ali Vakili Maliani även har en dotter i Iran, vilken borde ha ett större beroendeförhållande till honom eftersom hon är yngre än döttrarna i Sverige. ANN HAGMAN – Henric Lindsten har plåtat Elham, pappa Ali och Elhams yngsta dotter Donya, 5 månader–

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Ann Hagman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro