ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR flickpojkskola

Stockholm Anders Göransson · 5 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Pojkar för sig, flickor för sig - det kan bli en vanligare syn i svenska skolor framöver. Skolminister Jan Björklund är inte främmande för fler könsuppdelade grupper i de svenska skolorna.

I dag är det relativt vanligt med rena pojk- och flickgrupper under lektioner i idrott. Jan Björklund kan tänka sig motsvarande i en del ämnen med många praktiska moment, som till exempel teknik, trä- och metallslöjd och kemi. – I ämnen som kanske traditionellt mer är orienterade mot pojkar så vågar flickorna ta för sig mer när det bara är flickor i gruppen. Det har man försökt på en del håll, och tycker man det är positivt så har jag ingenting emot det, säger Jan Björklund, som däremot är skeptisk till en permanent indelning i flick- och pojkklasser. Han betonar att det är upp till rektorerna i varje enskilda skola att besluta om könsindelade grupper. Både Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund anser att könsindelade grupper kan prövas, men bara om det finns genomtänkta motiv, som att det gynnar inlärningen eller jämställdhetsarbetet. – Vi vet att blandade arbetsgrupper sammantaget är bättre än enkönade, det gäller små barn och vuxna på arbetsplatser. Det kan finnas undantag, men har man har fel motiv för indelningen så finns risk att man understryker skillnaderna i stället för att bryta mönster, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Preisz. ANDERS GÖRANSSON

Enkät bland sjätteklassare på Vasa Real i Stockholm.

Skulle du vilja att killar och tjejer gick i olika grupper i skolan?

1. Wilmer Löwenberg, 12 år: – Nej, det är ingen bra idé. Jag tycker att det ska vara blandat. Det blir nog stökigare om det bara är killar.

2. Michael Shocorn, 12 år: – Nej, det är bättre om det är tjejer i klassen också. Så att man har både killar och tjejer som kompisar.

3. Aaron David, 12 år: – Nej. Man ska lära sig annat i skolan än bara det som står i böckerna. Det är viktigt att kunna umgås med personer av olika kön.

4. Molly Sigander, 12 år: –Nej, jag tycker inte att det ska vara uppdelade klasser, bara på gympan. Annars är det bra att det finns killar i klassen.

5. Michelle Remberger, 12 år: – Nej, det är dåligt. Det skulle bli så uppdelat. Jag vill ha både tjejer och killar i klassen.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro