ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR Flytande bomber

Stockholm marcella mravec · 12 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Några deciliter vätska och en tändare – mer än så behövs inte för att få ett plan att störta. Terroristernas nya flytande bomber gör detektorerna på flygplatserna värdelösa. – De detektorer man har idag fungerar inte, nu handlar det om att utveckla tekniken, säger Henric Östmark, forskningschef på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. Här arbetar man med att utveckla nya system för att upptäcka flytande bomber. Enligt brittiska Sky News planerade de gripna terroristerna i London att använda flytande sprängämnen för att störta planen. – Normalt när man säger sprängämnen tänker man på fasta sprängämnen. Men det blir mer och mer vanligt med flytande sprängämnen, som till exempel nitroglycerin, som är en vätska, säger Henric Östmark. Har man rätt material räcker det med sprängmedel och tändare för att man ska ha en bomb. – Bekymret idag är att de är så svåra att upptäcka – de märks inte i metalldetektorer. Förr hade man kanske 6-7 man letade efter. Nu finns det 60-70. Henric Östmarks kollega på FOI, forskningschef Bo Janzon, menar att det är just smidigheten som gör att man använder flytande sprängämnen. Annars är de känsliga och krångliga att använda. – Fördelen är väl att de kan föra in dem i konventionella föremål som verkar vardagliga, som whiskyflaskor till exempel. Annars har jag svårt att se någon fördel med dem, säger han. Misstankarna om flytande bomber på Heathrow har gjort att man skärpt handbagagereglerna – inga vätskor får föras in, förutom viktiga mediciner och mjölk till barn. Något som inte är hållbart för all framtid, menar Bo Janzon. – Man kan inte förbjuda folk att ha med sig vätskor på planet. Nu måste man tydligen visa att man kan dricka det själv, men det är ingen säker metod. Man kan blanda det så att man kan smaka på det ändå. Det är inte mycket sprängmedel som måste finnas på planet för att orsaka stor skada på flygplanskroppen. – Är du ombord på planet behövs det cirka 2-4 hekto för fast sprängmedel för att få det att störta. Flytande sprängmedel är lite svagare, så det krävs 250-500 gram. Det är inte speciellt mycket att ta med sig ombord, ungefär fyra deciliter, säger Henric Östmark.

FAKTA FOI FOI har hand om all sorts försvars - och säkerhetsforskning. Framför allt är man experter på explosiva ämnen, där man är bland de ledande i Europa. Man jobbar bland annat också med hotbedömning. FOI finns i Stockholm, Linköping och Umeå

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm marcella mravec
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro