ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR Global warming

Stockholm Peter Löwendahl · 8 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Överingress/brödtext 40°C i Eilat. 35°C i Berlin. 34°C i Aten. Värmeböljan lamslår stora delar av Europa – och det är bara att vänja sig. – Vi får fler varma somrar, säger Erland Källén, professor vid Stockholms Universitet. Medeltemperaturen på jorden stiger, våren kommer tidigare, hösten senare och sommaren blir längre. Men det finns baksidor av uppvärmningen. Större torka, en höjd havsnivå och stora problem för framför allt utvecklingsländer. Metro har låtit några experter svara på hur oroliga vi ska vara. Peter Löwendahl-Nyrén [email protected]

ÖNSKEMÅL TILL REDIGERAREN: Citatet i ingressen/brödtexten är rejält vingklippt. Låt gärna hela citatet finnas med i enkätdelen så man få sammanhanget i vad han menar. Annars får du korta som du vill. Tack, Peter

FAKTA/Så här varmt var det i går Stockholm 27°C Eilat 40°C Aten 34°C Berlin 35°C Rom 31°C Prag 34°C Madrid 34°C London 28°C

Mats Andersson, meteorolog på SVT: Beror den här varma sommaren på koldioxidutsläpp från människan och våra maskiner? – Det kan man inte påstå. En majoritet av forskare och meteorologer tror att vi har en uppvärmning som styrs av koldioxidutsläppen, men det finns inga definitiva bevis.

Men det var ju en kall vinter, vad betyder det? – Ingenting i det här sammanhanget. Global uppvärmning har med klimat att göra, det är inte klimat att det blir så här varmt eller kallt, det är väder. Klimat är mer långsiktigt och storskaligt.

När får vi se effekterna av den globala uppvärmningen? – Om man ska säga det enkelt: Så här extremt varma somrar. De har uppträtt innan också, men nu uppträder de med tätare intervall.

Kan vi njuta eller är det farligt? – Det finns ju två sidor på myntet. För många är det säkert positivt och för många är det säkert negatigt i Sverige. De största besvärliga konsekvenserna får man troligen i Sydeuropa. När det blir så varmt som det är där nu, 40°C, gamla sjuka och barn får problem, och avlider. Man ska egentligen tänka Afrika och Asien och då kan det slå väldigt på grund av folkvandringar på grund av översvämningar. Man kan också nämna risk för orkaner in mot USA-kusten , Västindien och Kuba. Det kan påverka det också, i och med att vatten temperaturen höjs.

Markku Rummukainen, klimatforskare på SMHI: Beror den här varma sommaren på koldioxidutsläpp från människan och våra maskiner? – Enstaka väderfenomen och enstaka perioder kan man inte koppla direkt till den globala uppvärmningen. Varmare somrar ligger dock i linje med den.

Men det var ju en kall vinter, vad betyder det? – Ingenting. Vädret varierar av naturliga skäl något från år till år. Hela 2005 var ett av de varmaste åren globalt sett, om inte det varmaste, under de senaste 150 åren från vilka det finns globala temperaturdata.

När får vi se effekterna av den globala uppvärmningen? – Ja, det kanske du lägger märke till i dag. Uppvärmningen ligger rimligen bakom en del av de allt oftare omtalade fallen av smältande isar, värmeböljor och översvämningar. Allt beror dock inte på uppvärmningen. Här i Sverige kan uppvärmningen kanske förklara en del av de senare årens i överlag milda vintrar som många lagt märke till.

Kan vi njuta eller är det farligt? – Det är inte bra för oss. Man borde minska utsläppen och därmed också dra ner på klimatförändringarna på längre sikt. De största negativa effekterna väntas i utvecklingsländerna, minskad nederbörd och höjd havsnivå som kommer att påverka hundratals miljoner människor negativt.

Erland Källén, professor i dynamisk meteorologi vid Stockholms Universitet. Beror den här varma sommaren på koldioxidutsläpp från människan och våra maskiner? – Nä, det kan vi inte säga. Det vi kan säga är att i takt med att koldioxidhalten ökar i atmosfären får vi fler varma somrar. Det stämmer med den globala uppvärmningen med varma somrar, men vi kan inte skylla en enskild varm sommar på global uppvärmning.

Men det var ju en kall vinter, vad betyder det? – Medeltemperaturen stiger, men det hindrar inte att det på en enskild plats ett enskilt år är kallare, eller varmare.

När får vi se effekterna av den globala uppvärmningen? – Jag anser att vi ser dem redan nu. Vi kan mäta att det har blivit varmare och man upplever också att vårarna kommer lite tidigare och höstarna lite senare. Det kanske allra tydligaste är att den arktiska sommarisen har minskat med 30 procent sen 1950-talet.

Kan vi njuta eller är det farligt? – För Sveriges del är inte en katastrof att det blir varmare, men för andra delar av jorden är det verkligen en katastrof. Blir det varmare i medelhavsländerna blir det katastrof där. Och i takt med att det blir varmare stiger havsnivån eftersom varmt vatten tar mer plats än kallt, låglänta länder kan översvämmas, till exempel Bangladesh där miljoner människor skulle få problem. Så vi ska absolut inte luta oss tillbaka utan det här är något vi måste ta på största allvar och försöka att minska effekten genom att minska utsläppen.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Peter Löwendahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro