ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR HALLÅ DÄR... Henrik Hallgren, ordförande i Sveriges asatrosamfund, som ska fira påskblot

Stockholm David Baas · 12 Apr 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

HALLÅ DÄR... Henrik Hallgren, ordförande i Sveriges asatrosamfund, som ska fira påskblot vid Uppsala högar nu på söndag klockan 14.00.

Det låter lite häftigare än att bara klä ut sig till påskkärring som jag brukar göra. Vad ska ni göra? - Vi ska fira våren. Vi fördjupar den gamla påsktraditionen och vi hälsar vårens makter, bland annat genom att låta mjöd gå runt.

Mjöd. Var får ni det ifrån? - Ofta är det ett hemmabryggt mjöd.

Ni ska offra ägg och säd. Människor svälter i världen är det verkligen bra att kasta bort mat på det sättet? - Det handlar inte om några stora gåvor, utan bara en symbolisk gest att ge tillbaka till naturen. Ibland ger man till gudarna, men att man sedan äter upp maten.

Vilka regler finns i asatron som ni hedningar måste följa? - Det finns inte så många regler. Man måste inte tro på gudarna på ett speciellt sätt, men vi är uttalade icke-rasister och tillåter inte djurblot.

Ni har ansökt om att få bli ett registrerat trosamfund. Hur ställer ni er i homoäktenskapfrågan? - Vi är öppna inför det.

Du har själv flyttat in i ett primitivt torp utan el och vatten. Är det en uppoffring man måste göra om man vill haka på asatron? - Nej, absolut inte. De flesta bor i lägenheter i stan, men många har någon anknytning till naturen.

Så var laddar du din mobiltelefon som jag ringer på nu? - Jag laddar den på jobbet.

David Baas [email protected]

BILD FINNS. FOTOGRAFEN, CARL JOHAN REHBINDER, VILL DOCK HA BYLINE.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro