ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR Här slår it-polisen till mot fp-spionen

Stockholm David Baas · 9 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

- Vi har inte haft tillgång till några interna socialdemokratiska uppgifter när vi planerade vår valkampanj. Det kan jag garantera, säger Helena Dyrssen, stabschef på folkpartiet.

Per Jodenius, pressekreterare på folkpartiets ungdomsförbund, Luf, erkände i går dataintrånget i socialdemokraternas interna nät och fick sparken.

Polisen genomförde i går en husrannsakan på folkpartiets partikansli i Stockholm. Polisen sökte också igenom Per Jodenius hem strax utanför Stockholm.

- Vi tog med oss lite papper, säger Bosse Norgren på Rikskriminalens it-brottssektion till Metro och tillägger att någon dator inte fanns i Jodenius bostad.

Enligt folkpartiets egen undersökning fick Jodenius inloggningsuppgifterna från ungdomsförbundets ordförande i Luf Väst, Nicklas Lagerlöf. Han ska i sin tur ha fått dem från en SSU:are i Skaraborg.

De uppgifterna tillbakavisas från SSU Skaraborg.

- Det är ren lögn. För det första så har varken jag eller någon annan SSU:are de uppgifterna. För det andra: Om vi hade dem skulle vi inte lämna ut dem, särskilt inte till en folkpartist, säger Niklas Sörman på SSU Skaraborg till TT.

Per Jodenius har själv ett förflutet inom SSU.

- Ja, han var med från 1998 till 2000. Jag vet inte vilken kontakt han haft med SSU:are efter det, säger företrädaren för SSU Kronoberg till Metro.

David Baas [email protected]

CITAT: "Jag vet inte allt som hänt inom Luf." Helena Dyrssen (fp) utesluter inte att spionskandalen kan svälla ytterligare.

FAKTA: Fp-spionaget - 78 intrång i socialdemokraternas databas Sapnet ska ha skett mellan januari och mars i år och det senaste ska ha skett förra veckan, enligt socialdemokraterna. - En undersökning gjord av it-säkerhetsföretaget Sentor pekar på att flera av intrången ska ha gjorts av folkpartister. - I Sapnet finns uppgifter om partiets strategier inför valrörelsen och information från Säpo. Informationen ska vara så känslig att bara partiets 26 försteombudsmän och ytterligare några personer ska ha tillgång till den. - Socialdemokraterna har polisanmält dataintrånget och folkpartiet gör en egen undersökning.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro