ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR, hembränning

Stockholm Patrik Wirén · 31 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Hembränningen håller på att försvinna ur brottsstatistiken. Förra året gjordes bara 250 anmälningar. Har svensken blivit laglydig nykterist? Nej, knappast. Istället är det smuggelspriten som ersatt hembränningsapparaten. - Smuggelspriten är lika billig som den du bränner själv, säger Jonas Karlsson på Tullverket.

På polisen i Sundsvall har man märkt av den kraftiga nedgången av egenproducerad sprit. Även om det finns ett visst mörkertal säger sig kriminalkommissarie Börje Öhman vara säker på att det skett en minskning. - Vi brukar ramla på de här ärendena när vi gör husrannsakningar, vid till exempel stöldbrott, då man också hittar hembränningsutrustning. Men trots att antalet husrannsakningar inte minskat hittar vi inte lika ofta utrustning för hembränning som vi gjorde förr.

Vid Tullverket är man medveten om att enorma mängder sprit passerar dagligen. - Men de som håller på med spritsmuggling är ganska sofistikerade och framställer olika handlingar som ska tyda på att de ska ha fest eller bröllop. De har lärt sig hur de ska agera medan vi har svårare att bevisa att det inte är för privat bruk, säger Jonas Karlsson.

Är inte smuggelsprit att föredra framför hemkört? - Det läskiga är att de som kör upp spriten från Danmark eller Tyskland oftast inte har några skrupler vad gäller vem de säljer till. De bryr sig inte, bara de får betalt. Det är samma skrot och korn, oavsett var spriten kommer ifrån. Patrik Wirén

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Patrik Wirén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro