ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR JK ska granska Knutbyskolans agerande

Stockholm David Baas · 3 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

- Om någon uttalar sig i medierna som Alexandra gjorde är det förbjudet att vidta repressalier. Nu gjorde man det från skolans sida kan man tycka. Vi ska se om det strider mot reglerna, säger justitiekanslen Göran Lambertz till Metro.

Det var den 14 och 15 december förra året som Metro publicerade artiklar som Alexandra Pascalidou hade skrivit om Knutbyskolan. Skolan drog därefter tillbaka det muntliga löfte om ett lärarvikariat i klassen som Pascalidous syster Dimitra hade fått av skolans biträdande rektor Lena Hällström.

- Jag får stå för att jag bryter den överenskommelsen, sa Lena Hällström till Metro några dagar efter publiceringen.

Den 20 december gjorde Dimitra Pascalidou och skolan upp om det brutna löftet. Skolan tvingades då betala ett skadestånd på 100000 kronor till Pascalidou.

- Det här är en seger för sanningen och yttrandefriheten, sa Dimitra Pascalidou till Metro då.

Nu ska alltså justitiekanslern utreda om skolan brutit mot repressalieförbudet i tryckfrihetsförordningen. Förbudet säger att myndigheter inte utsätta personer som använt sin yttrandefrihet för några sanktioner. Det gäller också anhöriga.

Skolan har nu fått en månad på sig att yttra sig i frågan. Finner JK att skolan brutit mot förbudet kan allvarlig kritik riktas mot skolan och den ansvarige rektorn.

- Jag vill inte kommentera det här, säger Knutbyskolans rektor Börje Ehrstrand till Metro.

David Baas [email protected]

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro