ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR: ljus framtid för akademiker

Stockholm Jenny Andersson · 5 Dec 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) visar att 94 procent av de som examinerades från högskolans grundutbildning läsåret 2003/03 arbetar. Nio av tio arbetar dessutom inom utbildningen yrkesinriktning. – Trots diskussionerna om svårigheter för akademiker att komma in på arbetsmarknaden visar bland annat denna studie att det lönar sig med vidareutbildning. Det är inte alltid så bäcksvart som man lätt kan få intrycket av, säger Olof Åslund på Institutionen för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (Ifau) i Uppsala. Enligt undersökningen har män och kvinnor arbete i lika stor utsträckning däremot jobbar kvinnor i högre utsträckning inom ”rätt” inriktning. Michelle Mac Key studerade tre år till legitimerad sjuksköterska på Sofiahemmets högskola i Stockholm. I januari tog hon examen och har jobbat sedan dess. – Jag fick visstidsanställning på en gång och nu har jag ett vikariat fram till maj. Det är främst de fasta anställningarna som är svåra att få, men ett vikariat kan ju alltid leda vidare.

För gymnasieelever leder de yrkesinriktade programmen till flest anställningar, visare en parallell SCB undersökning. Över 70 procent av de med yrkesinriktning på gymansiet har arbete som huvudsaklig sysselsättning tre år efter avslutade studier. Fordonsprogrammet har gett flest jobb för män. Bland kvinnor har de som avslutat hotell-och restaurangprogrammet eller hantverkarprogrammet lättast att få arbete. Undersökningen visar att det främst är män som jobbar heltid medan många kvinnor väljer att studera vidare. Överlag har de studieförberedande programmen gett minst anställningar, med naturvetenskapsinriktningen i botten. JENNY ANDERSSON [email protected]

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Jenny Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro