ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR Marcella söker sommarjobb

Stockholm marcella mravec · 19 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

HUVUDTEXT

Mitten av sommaren och ännu inget sommarjobb. Men misströsta inte – läget på sommarjobbsmarknaden är bätte än på länge. Det finns fortfarande jobb att söka. – Jämför man från 1999 fram till nu har det aldrig funnits så många sommarjobb, säger Eva Plogeus, tjänstgörande generaldirektör på AMS. Sommarjobben har ökat från förra året med 10-15 procent. Då är de kommunala jobben för gymnasieungdomar inte räknade ännu. Att det finns fler jobb beror på den allmänna högkonjunkturen, säger Eva Plogeus. – Framför allt finns det jobb inom service, handel och omsorg. Telefonförsäljning kommer in mycket. När det har gått så här långt in på sommaren börjar jobben att sina menar hon. Men Metro tog tempen på sommarjobbsmarknaden. Resultatet – två jobb på en dag. Vi testade både att gå genom kommunen och privata arbetsgivare. • Kommunalt Jag börjar med att ringa runt till de olika hemtjänstenheterna i Stockholm. I city finns det inga platser, men jag behöver inte ringa många kontor för att få komma på en intervju nästa dag. I Maria-Gamla Stan är det personalbrist under sommaren. – Många är sjuka och borta just nu, så vi behöver verkligen folk, säger biträdande enhetschefen. Jag har ingen erfarenhet av äldreomsorg, utan säger att jag har jobbat i butik tidigare. Jag har inget cv med mig, men det verkar inte spela någon roll. Intervjun tar tolv minuter. – Skicka en referens som jag kan ringa och sedan kan du komma hit på måndag. Du får förstås jobba dubbelt några dagar för att lära dig jobbet. Ett mail och sedan är jobbet mitt alltså. • Platsbanken/AMS Trots att det är mitt i sommaren finns det ganska många okvalificerade jobb i platsbanken. De flesta handlar om telemarketing. Nästan alla är provisionsbaserade. Det första jag ringer på får jag en intervju hos om en vecka. Men det är för långt dit så jag försöker på nytt. Företaget Bokningsservice, som bokar kundmöten för privatpersoner hos finansiella rådgivare, säger att jag kan komma på ett infomöte redan samma dag. Alla som är kallade till mötet är välkomna tillbaka till en utbildningsdag och för att sedan börja jobba. – Vi tackar inte nej till någon. Det här jobbet är självsanerande, säger chefen och syftar på att de som inte kan sälja eller orkar med den psykiska påfrestningen slutar självmant. Det verkar vara ganska många. Men jag är i alla fall välkommen tillbaka, och här har man fast lön på 50 kronor i timmen plus 125 kronor per möte man lyckas boka.

BOTTEN

Glassförsäljare, eller hjärnkirurg. Alla erfarenheter räknas på arbetsmarknaden. – Alla sommarjobb är inte så avancerade, men det är viktigt att inte glömma att de är erfarenheter, säger Lena Mangell, psykolog och karrärcoach. Sommarjobbet är inte bara ett sätt att fördriva tiden och tjäna extra pengar – det kan också vara början på karriären. Man kanske hittar något tidigt som matchar det man vill göra i framtiden. Sommarjobb eller korta jobb är som små steg på vägen dit. Man samlar erfarenhet på vägen. Lena Mangell menar att det viktigaste är att man gör det man tycker är roligt, men man kan vara strategisk och välja jobb där det behövs personal i framtiden. – Byggsidan börjar få brist, och i omsorgen behövs det också personal. Det är aldrig fel att utbilda sig, men det är så många som är utbildade idag. Det kan vara en god idé att ta ett sommarjobb, säger Bent Nielsen på Kungsholmens arbetsförmedling i Stockholm. Förutom jobberfarenheter finns det annat som ger pluspoäng på cv:t. –Det är bra att skriva att man har erfarenheter, det visar att man har initiativkraft och engagerar sig. Har man varit scoutledare kan det visa att man har bra ledaregenskaper, säger Bent Nielsen. Skippar man sommarjobbet och drar på språkurs hela sommaren i stället kan ska det inte glömmas på cv:t. – Det kan vara en bra erfarenhet att ha bott utomlands, att ha mött människor från andra kulturer. Många underskattar det, säger Lena Mangell. Och glöm inte bort att vårda dina kontakter från sommarjobbet, hur simpelt jobbet än är. – Nätverka när du är ute på sommarjobb, det är jätteviktigt nu för tiden. Småjobb som barnvakt kan också ge jättebra referenser som man kan använda sig av.

Extralista: Här kan du hitta jobb mitt i sommaren Kommunen – Ring runt till kommunens arbetsplatser, speciellt inom omsorgen behövs det fortfarande extra personal.

Platsbanken/AMS – På sommarjobb.ams.se kan du söka bland jobb i din kommun. Det kommer fortfarande in jobb, även om de börjar bli färre.

Spontanbesök – Testa att ringa arbetsplatser på måfå, eller gå in på caféerna i närheten och hör efter om de behöver extrapersonal. Förbered dig med ett cv och några korta rader om dig själv.

Internet – Här gäller det att se upp lite. Det finns flera jobbsajter, mer eller mindre seriösa. På karriärguiden.se och jobs.se finns det några sommarjobb som fortfarande går att söka. På sommarjobb.se verkar jobben vara helt slut. Sajten vardagsjobb.se säger sig vara "snart störst" på jobbförmedling, men här finns nästan inga jobb att söka, mest skumma som "chatvärdinna".

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm marcella mravec
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro