ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR Mat 22/9

Stockholm Hanna Göransson · 21 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Dyk ner i höstens smakskafferi när du ska piffa carpaccion. Ersätt de klassiska tillbehören blekselleri och citron med svenska höstsmaker i form av rotfrukter. Vill du gå ett steg längre – byt parmesanen mot en lagrad västerbotten.

Se till att tillaga rotfrukterna tillräckligt länge. Då kommer den naturliga sötman fram, tipsar Tommy Myllymäki, köksmästare på Pontus by the Sea. När du bakar rotfrukterna på en hög temperatur får de en karamelliserad yta. Testa själv smakskillnaden mellan en rå och en kokt morot. Kökschefens egen favorit är palsternackan. – Den ändrar karaktär från riktigt besk till söt när den tillagas, säger han.

Variera kryddningen. Experimentera med ingefära, kanel eller spiskummin. Kombinationen morot och ingefära är bra eftersom kryddan bryter av morotens sötma.

Tänk på att använda en särskild skärbräda för de jordiga rotfrukterna, skölj och skala noga.

Hanna Göransson [email protected] Foto: Lotta Imberg

Smak: Rå och mustig. Carpaccio med bakade rotfrukter och parmesan Receptet är för 4 personer

Carpaccio 4 bitar oxfilé a 70 g Salt och svartpeppar

Lägg oxfilén mellan plastfilm och banka ut till cirka 3 mm tjocka skivor. Garnera med rotfrukter, parmesan och salladskott.

Rotfrukter 2 palsternackor i stavar 2 morötter i grova slantar 200g rotselleri i grova bitar 100g gulbeta i grova bitar Timjan och rosmarin till bakning Olivolja, salt

Lägg rotfrukterna på ett ugnsfast fat, massera in örter salt och olivolja. Baka rotfrukterna i ugn, 225 grader cirka 15 minuter eller tills de har fått en fin färg. Låt svalna.

Garnering 50g flagad parmesanost 2 dl blandade salladsblad och örter 2 msk fin olivolja

Vintips: Den ekologiska vingården Alto Vuelo producerar en generöst fruktig chilenare i kryddig stil för 77 kronor. (Varunummer 6568) . Friskt fruktig, något eldig stil med örter, mörka bär, peppar och med inslag av fat. Producenten heter William Cole, druvan Malbec.

Topbox: Frys in oxfilén. Då blir köttet lättare att skiva tunt. Carpaccion går bra att förbereda i förväg men tänk på att vänta med att salta till serveringstillfället eftersom saltet lämnar efter sig fula märken på köttet.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Hanna Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro