ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR Mat 28/7

Stockholm Hanna Göransson · 27 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Hej redigerare. Lotta har plåtat både mat och köksmästare. Bildtexter finns. Det är inte Pontus längre, utan köksmästaren Andreas som står för maten. Han ska presenteras med en liten faktaruta. ------- Namn: Andreas Hedlund Ålder: 34 Familj: Flickvän Yrke: Köksmästare, Pontus in the Green House Meriter: Oaxen skärgårdskrog, Villa Källhagen, Årets kock 2002 --------- Texten:

Kräftor kan njutas med andra tillbehör än färgglada hattar och snapsvisor. Skippa kladdet och bjud dina gäster på kräftor med stil i år. - Det här ser tjusigt ut utan att det är tokavancerat, säger Andreas Hedlund, köksmästare på Pontus in the Green House. Egentligen är det inte mer än potatismos blandat med västerbottenost men med rätt färger och med rätt glas kan man trolla lite. Lägg den varma västerbottencremen i botten på ett cocktailglas, fördela primörer och kräftstjärtar, toppa med dillolja och mjölkskum. Oljan och skummet ger rätten en snygg finish. Oljan håller länge i kylskåpet och passar till både fisk och skaldjur.

Hanna Göransson [email protected]

Ljummen kräftcocktail med dillolja Receptet är för fyra personer

Västerbottencreme 200 g svensk färskpotatis, skalad 1 dl grädde 1 dl mjölk 30 g smör 2 msk creme fraiche 3 msk riven västerbottenost

Koka potatisen i grädde och mjölk. Häll av vätskan och mixa potatisen tillsammans med smöret och creme fraichen till en slät creme. Rör i västerbottenosten. Smaka av med salt. Cremen kan göras i förväg och värms lätt upp i mikrovågsugn.

Primörer och kräftstjärtar 200 g kräftstjärtar 4 gulbetor 8 små morötter 8 små salladsblad 4 små färska lökar grovhackad dill rapsolja

Koka alla primörer i saltat vatten och kyl ner. Detta kan göras i förväg. Vid servering: Värm primörerna och kräftstjärtarna i lite rapsolja, toppa med den hackade dillen.

Dillolja 50 g dill 1 dl rapsolja

Värm oljan till 55°, mixa med dillen tills oljan blir helt grön. Sila av. Gör detta i god tid innan.

Mjölkskum Värm mjölken och mixa med handmixer så det blir ett skum. Stjälp upp i glasen och servera.

Dryckestips: * Katbakkies Chenin Blanc 2003 (nr 98185)149 kr, Sydafrika. Torrt vin, mycket friskt. Tydligt fruktig, eldig smak med inslag av fat och gula äpplen. * Laroche Bourgogne Chardonnay Barrique Réserve 2003 (nr 5621) 95 kr, Frankrike. Torr smak med inslag av fat, mandel, citrus och smör.

Toppboxar: * Koka en buljong på kräftskalen. Det funkar både som soppa och sås. Koka skalen med lök, morot och rotselleri, färga med tomatpuré och krydda med timjan och ett lagerblad. Koka i 20 minuter.

* Smaksatt olja Olivolja har mycket smak och karaktär i sig själv. Ska du blanda en egen olja, använd rapsolja som bas. Smaksätt med citron, dill eller basilika. Det är viktigt att komma upp i temperatur så att klorofyllet frigörs, cirka 55 grader. Använd en mixer.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Hanna Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro