ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR Mat Raw food 9/2

Stockholm Hanna Göransson · 19 Feb 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Raw food

”Raw people live longer” står det på menytavlan och som aperitif innan maten kan man beställa en vetegrässhot. Jag har klivit in i en rå värld. Här regerar raw food. Eller ren mat, som Yogamamas restaurangchef, Renée Voltaire, gärna kallar maten.

Renée Voltaire kom i kontakt med raw food för tio år sedan. Hon har varit rå sedan dess – i alla fall i perioder. - Alla borde testa, det ger en lyckokänsla. Är man ren på insidan av kroppen, känner man sig lättare. Själv äter hon kött ibland men hon blandar det med råa inslag.

Att äta rått är superenkelt, menar Renée. Allt som behövs är en mixer och fantasi. – Det finns inga regler. Allt är tillåtet, men naturens lagar ska följas. Vindruvorna ska ha kärnor. Frukt utan kärnor är fel.

Hälsotrenderna har sköljt över oss de senaste åren. Och Renée tror att de håller i sig. – Folk är mer medvetna idag, säger hon.

Att äta rått kräver dock viss planering. Vårt klimat är också en utmaning – det är lättare att vara rå på sommaren. Men det mesta går att fixa av frukt och grönt. Gör din egen mjölk genom att blötlägga mandlar i vatten. Kör de i mixern och sila av. Äpple blir basen till gröten. Blanda med olja, kryddor och kanel – och vips har du en helt rå frukost. – Mycket är en vanegrej, säger Renée. Det gäller att bryta sina mönster.

Bred avokado på mackan istället för smör. Blötlägg cashewnötter och mixa ihop dem till en kräm. Det funkar utmärkt istället för grädde. Salta istället för att koka, saltet gör maten mjuk. Genom att byta konsistens på råvarorna, smakar de också annorlunda, tipsar Rénee. – Om du blir trött och sänkt när du har ätit, har du ätit fel. Enligt Renée behöver man inte äta lika mycket mat som man är van vid om man följer den råa dieten. Genom att blötlägga grönsakerna, förädlar man dem. Näringen optimeras när man groddar. Dessutom tar det inte lika mycket av jordens resurser.

Fakta: Raw Food. Raw food är vegetarisk kost som inte har upphettats till mer än 47 grader Celsius. Vid högre temperaturer försvinner näring som vitaminer och enzymer ur maten. Kosten består av grönsaker, frukt och nötter. Maten ska vara naturlig och ska inte ha behandlats. Kolhydrater, kött, fisk och mejeriprodukter är förbjudet.

Citat: ”Det är som att byta blod. Det rensar ut slaggprodukter ur kroppen och ger ny energi til kroppens celler. Renée Voltaire om att dricka vetegräshshot till frukost.

Hanna Göransson [email protected] Foto: Urban Brådhe

Bildtext: Med hjälp av en grönsakssvarv blir zucchini och rödbetor till spagetti. Renée masserar broccolin för att finfördela fibrerna. Salladsbladen fungerar utmärkt att servera i.

Toppbox: Tips: Renée tipsar om att köpa hela nötter. De håller bättre kvalitet och oxiderar inte lika snabbt som hackade.

Recepten Raw food kex 1 stort kex 2 dl linfrön (gula och bruna) 1/2 dl vita sesamfrön 1/2 dl svarta sesamfrön 1/2 dl pumpakärnor 1 nypa havssalt 1 nypa lantbuljong 1 tsk valfria torkade örter 4 dl vatten Lägg alla frön i en skål. Salta och lägg i buljong och örter. Rör ner vattnet och låt det stå och svälla i cirka 4 timmar. Rör i frösmeten några gånger under tiden, den ska bli grötig och klistrig. Tillsätt mer vatten om smeten är för torr. Klicka ut smeten på ett bakplåtspapper och bred ut den tunt med baksidan av en sked. Sätt ugnen på 47–100 grader fläkt (varmluft) och torka kexet sakta. Det tar cirka 10 timmar. Vänd kexet efter halva tiden och ta bort bakplåtspapperet så torkar det snabbare. Öppna ugnsluckan och släpp ut fukten några gånger under torktidens gång.

Cashewdipp 1 skål 4 dl osaltade cashewnötter 1 urkärnad paprika 2 soltorkade tomater 1 tomat 1 pressad limefrukt 2 msk hampaolja 1 nypa havssalt Mixa alla ingredienser till en dipp.

Alger- broccoli sallad , 1 portion 20 gram aramealger 1 bit ingefära 1 msk tamari ( japansk soja) 1 broccolistånd 1 pressad citron Blötlägg algerna tills de mjuknat. Sila bort vattnet och lägg i en skål. Skala och finhacka ingefäran. Blanda ingefäran och tamari med algerna. Skär broccoli buketterna i små bitar och massera de hastigt. Blanda ner i skålen. Pressa över en citron.

Till servering 1 svarvad zucchiini, 1 svarvad rödbeta och några romansalladsblad. Salladsbladen fungerar utmärkt att servera maten i.

Dessert: Hallonmousse 1 dl frysta hallon 1 fryst banan (skalad innan infrysningn) 1 urkärnad avokado

Mixa alla ingredienser till en smarrig glass. Servera direkt.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Hanna Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro