ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR Miljardären som aldrig läst en bok - men vill hjälpa dyslexibarn

Stockholm Anders Göransson · 5 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I skolan fick Bertil Hult stryk för att han inte kunde läsa. Trots sin dyslexi lyckades han starta språkreseföretaget EF Education - som idag har 28 000 anställda - och bli miljardär flera gånger om. Men Bertil Hult har inte glömt sin tuffa barndom. I går delades hans dyslexipris ut för fjärde gången, denna gång till Tungelsta skola.

+ Varför har du inrättat priset?

– Jag är dyslektiker och har fyra barn som är det. Forskningen har kommit väldigt långt, man vet i dag enormt väl hur man kan hjälpa barn med läs- och skrivsvårigheter. Men det är få skolor som gör det.

+ Många dyslektiska barn blir betraktade som dumma. Drabbade det dig?

– Ja. Jag kommer fortfarande ihåg hur fröken i andra klass lutade sig över mig och skrek: LÄS POJK! Och så smattrade örfilarna. Det var inte särskilt bra pedagogiskt. – Senare hamnade jag i en hjälp- och läsklass tillsammans med förståndshandikappade och sådana där riktiga busfrön som man inte kunde ha i en klass. Jag lärde mig räkna, men inte att läsa och skriva.

+ Du slutade skolan tidigt. Hur gick det sedan?

– Jag började som springgrabb på Stockholms Enskilda Bank. Jag funderade mycket på att bli hantverkare, men var ju så jäkla opraktisk. Så jag blev egen företagare. Min första målsättning med företaget var att kunna anställa en assistent som kunde läsa för mig och skriva åt mig.

+ Är det inte paradoxalt att du, som är dyslektiker, startade ett företag som håller på med språkskolor?

– Jo, fast det är en ren tillfällighet. Jag hade ingenting med språkundervisningen att göra.

+ Kan du läsa idag?

– Det går väldigt långsamt, så jag har två assistenter som läser åt mig. Jag har aldrig läst en bok i hela mitt liv. I tidningarna läser jag bara rubrikerna. Men jag har ett bra hörselminne.

+ Du är utöver företaget och ditt sociala engagemang känd för en sak: dina jättepartyn, där bland annat artister som Rod Stewart, Diana Ross och Liza Minelli uppträtt. Vad är det du gillar med stora fester?

– Det är roligt att kunna dela med sig. Nu har jag varit relativt framgångrik och då är det kul att kunna bjuda hem vänner och bekant på en stor, fin fest. Och mitt stora kalas när jag fyllde 60 år har ju utmynnat i just den här dyslexifonden. Mina vänner och bekanta bidrog till fonden i stället för att ge presenter till mig. Så åtminstone den festen blev till nytta för många.

Fakta Namn: Bertil Hult Ålder: 65 år Karriär: Grundade EF Education 1965. Ledde företaget som vd till 2002 och är numera styrelseordförande. Jobbar med välgörenhet en dag i veckan. Förmögenhet: Cirka 10 miljarder kronor, enligt TT Familj: Fru, fyra vuxna barn Bor: I Luzern, Schweiz Intresse: Segling Aktuell: Bertil Hults dyslexipris på 500 000 kronor delades ut igår till Tungelsta skola i Haninge.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro