ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR Modeveckan Dyra smycken

Stockholm marcella mravec · 22 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Linda Carléns och W.A. Bolins visning i går var knappast Modeveckans mest välbesökta. Men definitivt den dyraste.

Kanske man inte förväntar sig att hovjuvelerarens fingrar ska tyngas ner av diamantringar, eller att hans hållning ska besväras av en roterande bling-bling kedja. Men Christian Bolin, juvelerare i sjätte generationen, bär inte ens en halslänk. Han håller sig till manschettknappar och någon ring ibland. " Det har aldrig varit tradition i vår familj att bära mycket smycken", säger han en liten stund efter att företagets smycken prytt modellerna på deras och designern Linda Carléns gemensamma visning. Familjen – det började med att Carl Edvard Bolin flyttade till Ryssland, gifte in sig i ett juvelerarföretag som han raskt tog över. Sedan dess har familjen levererat till den ryska tsarfamiljen, och så småningom det svenska hovet. • Vilken smak har kungafamiljen? – Åh, de har ganska allmän smak. Mer kan jag inte säga – det ingår en viss diskretion i det här yrket. Christian Bolin är diskret. Han vill inte riktigt säga vad visningens pièce de la résistance – ett halsband med söderhavspärlor – stora som körsbär – och diamanter kostar. – Den kostar betydligt mer än bilen kan jag säga, säger han och nickar mot den nya Audi TT som står i salongen och kostar nästan 350 000 kronor. – Du får två bilar för det här, åtminstone. Det är nog det dyraste smycket som gjorts i Sverige. •Vem har beställt det? – En person som älskar juveler, ha ha. Så mycket kan jag säga. Det svåraste för W.A Bolin är att behålla sitt rykte som traditionens förkämpe, samtidigt som man måste följa med i mode och trender. – Vi försöker följa med i utvecklingen, samtidigt ska vi vara bäst på det traditonella. W.A. Bolin har varit kända för att använda de bästa stenarna – stenen är alltid utgånspunkten. • Vilka trender är det just nu? – Det har varit mycket färgstenar ett tag nu, och diamanter och pärlor. Kanske inte de allra dyraste färgstenarna som smaragder och rubiner, utan ametister, turkoser och topaser. Så färg, diamanter och pärlor. Och att man använder en grej, inte stora set som tidigare. Om Christian Bolin är återhållsam i annat, tvekar han inte en sekund när han ska nämna sin favoritsten. – Diamant. Den är så fantastisk, och man kan göra så mycket med den, slipa den på olika sätt. Jag försöker hitta andra – ser jag en unik färgsten kan jag bli kär, men diamanten är suverän.

Lilla diamantskolan – så ser du om en diamant är äkta eller falsk: • Ljuset i en diamant reflekteras inifrån stenen och inte bara på ytan som hos glas. • Diamanter leder värme bättre än vad glas gör. • Håller man fingret under en glasbit ser man fingret under, men det gör man knappt under en diamant.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm marcella mravec
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro