ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR Muslimer kräver egna lagar

Stockholm David Baas · 8 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

- Det handlar om att anpassa vissa lagar så att vi som minoritet ska känna oss integrerade i samhället, säger Mahmoud Aldebe, ordförande i Sveriges muslimska förbund till Metro.

SVT:s Rapport har tagit del av ett brev som Mahmoud Aldebe skickat till alla svenska partier som deltar i höstens val.

Sveriges muslimska förbund, landets största muslimska samfund med ungefär 70000 medlemmar, framför där de krav som de anser är nödvändiga för muslimers integrering i samhället.

Aldebe anser att muslimer har rätt till särlagstiftning i och med religionsfriheten.

Folkpartiledaren Lars Leijonborg är kritisk till kraven.

- Jag är rädd för att det fördjupar motsättningarna i Sverige och att vi skulle få oöverbryggliga motsättningar mellan olika grupper. Jag tolkar det här brevet som att man vill slå vakt om en muslimsk särart på ett sätt som skulle gå ut över muslimska kvinnors rättigheter, säger han till Rapport.

Mahmoud Aldebe håller inte med om att kravet på en imams godkännande av skillsmässa motverkar kvinnors rättigheter.

- Våra kvinnor som skiljer sig får inte den svenska skillmässan godkänd i hemlandet. Då måste man ha ett religiöst intyg och vi vill underlätta för dem, säger han till Metro.

Metro sökte i går kväll integrationsminister Jens Orback utan att lyckas.

David Baas [email protected]

FAKTA: Kraven från Sveriges muslimska förbund - Skilsmässor bland muslimer ska godkännas av en imam. - Rätt att bygga moskéer utan hinder. - Räntefria lån. - Imamer ska få ge muslimska barn separat undervisning i islam i de kommunala skolorna. - Separat simundervisning för flickor och pojkar. - Två dagars betald ledighet under muslimska högtider. - Två timmar ledigt för fredagsbön. - Tillåt halalslakt. - Svensk imamutbildning.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro