ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR något kortade metrotexter äldre

Stockholm Anders Göransson · 19 Dec 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Polen av Daniel Denisiuk 1: Polens regering har aldrig tagit särskilt väl hand om de äldre och handikappade. Det ansvaret har till stor del tagits av frivilliga och religiösa organisationer - och framförallt anhöriga. Jag minns när min mormor blev sjuk strax innan hon dog, mina föräldrar som bodde i en annan stad fick anställa en sjuksköterska som skötte henne - annars skulle min mormor ha lämnats ensam De som har råd att anställa en vårdare till sina äldre gör det. Vårdhem för äldre är inte populära i Polen.

Mexiko av Erick Tapia Stödet till äldre och handikappade har länge varit eftersatt. Sedan år 2000 ger myndigheterna i Mexiko City stöd till de äldre och handikappade. Just nu får omkring 70 000 personer cirka 60 amerikanska dollar i månaden i bidrag. Detta stöd kommer att inkluderas i den nya presidentens budget och bli ett nationellt stöd. Frågan om bidraget till de äldre och handikappade i Mexico City vållade en stor debatt och det var många som motsatte sig åtgärden. En annan stor fråga är personer som överges av sina familjer, det är tyvärr vanligt i Mexiko. Gamla och handikappade som tigger på gatorna är en vanlig syn i Mexiko. Det sociala skyddsnätet för dessa människor är mycket tunt.

Sydkorea av Ellie Park De senaste åren har den koreanska regeringen ökat budgeten för äldreboenden och andra vårdinrättningar. Sedan 2003 har antalet äldreboenden ökat i antal, nu finns det 281 stycken och år 2008 beräknas det finnas 360 stycken. Budgeten för äldrevården har också ökat de senaste åren. Att barnen tog hand om sina gamla föräldrar var normen för 10 år sedan. Men utvecklingen har gått mot kärnfamiljer (föräldrar och barn) och numera är det undantag att de gamla bor hos sina barn. Enligt den nationella statistikmyndigheten var antalet 65-åringar som levde ensamma år 1990 8,9 procent. År 2005 hade antalet fördubblats till 18 procent.

3:

sidotext: Spanien/Ana Fuentes I Spanien beräknas 1,1 miljoner personer leva med svåra fysiska eller psykiska handikapp som gör att de är i behov av vård och omsorg varje dag. Omkring 1,6 miljoner personer behöver någon sorts professionell hjälp för att klara sig. Men det är bara 6,5 procent av de spanska familjerna som får ekonomiskt stöd från regeringen för att ta hand om handikappade familjemedlemmar och äldre släktingar. Det är nästan uteslutande kvinnor som står för hemvården, den typiska hemvårdaren är en 52-årig hemmafru som tar hand om sin gamla, sjuka eller vårdbehövande släkting. Tre av fyra hemvårdare får ingen betalning för sitt arbete. Den spanska befolkningen blir dessutom äldre: år 2016 beräknas det finnas 2,9 miljoner som är över 80 år i Spanien. För att möta detta växande problem beslutade regeringen förra månaden om en ny lag. Vissa säger att det är den viktigaste lagen som har instiftats denna mandatperiod eftersom den kommer att komma åtminstone en miljon människor till del och indirekt påverka tre miljoner personers levnadsvillkor till det bättre. Det regeringen lovar är att skapa 300 000 jobb under åtta år (2007-2015). Det kommer att skapas ett vårdsystem som är halvt privat och till hälften statsfinansierat: boenden och omsorg. Regeringen arbetar för att övertyga investerare om att denna lag inte bara kommer att förbättra livet för många medborgare utan även generera inkomster.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro