ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR Nätplundrare tömmer din dator på privata bilder - TILL TVÅAN

Stockholm David Baas · 8 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

- Det är ofta pojkvännen som tagit bilder på flickvännen och inte vet att han delar ut dem, säger Amar Andersson, verksamhetsutvecklare för internettjänster på Teliasonera..

I fredags berättade Metro om smygtagna bilder på lättklädda svenska tjejer som sprids hundratusentals gånger på olika sajter.

På liknande sajter sprider nätplundrare bilder, dokument och mejlkonversationer som de laddat hem från privatpersoner genom fildelningsprogram.

De känsligaste naken- och sexbilderna får snabbt tusentals besök, visar Metros granskning.

Personerna som drabbas har inte ställt in sina fildelningsprogram rätt, utan gör hela datorns innehåll tillgängligt för alla. Ofta blir de inte medvetna om problemet förrän det är för sent.

På ett diskussionsforum, som hittills besökts 166000 gånger, länkar nätplundrarna till sina fynd och skryter om hur känslig information de kommit över.

"På mindre än en timme har jag hittat telefonnummer, kompletta personuppgifter med personnummer, inställningsfiler för div. program och OS, en jävla massa hemgjord porr, samt konversationer som skulle kunna få en stenstaty att rodna", skriver en nätplundrare.

Ett vanligt nöje bland nätplundrarna är att ta kontakt med och skrämma de som drabbats genom att berätta det de vet om dem.

"Jag har även sett hur du, dina vänner och din hund Casper ser ut genom att ladda hem de privata bilderna du delar ut. Kanske skulle tillägga att du va ganska söt...! Men du borde klä dig i lite mer ´kvinnliga´ kläder", skriver en nätplundrare i ett mejl till en drabbad.

Om man upptäcker att ens privata bilder cirkulerar på nätet, finns det något man kan göra? - Nej, Folk scannar av forumen och sparar ner bilderna blixtsnabbt, så dyker de upp någon annanstans, säger Amar Andersson.

David Baas [email protected]

IT-expertens tips: - Inse att du delar med dig av innehållet på din dator när du använder fildelningsprogram. - Läs instruktionerna när du installerar programmen. - Kontrollera om och om igen att du bara delar med dig innehållet i en viss mapp. Se under inställningar. - Har du väldigt känslig information på en dator använd inte den för fildelning. Källa: Amar Andersson, Teliasonera.

FAKSIMIL: Metro STO, 28 april, sid. 2

MÖJLIGT CITAT: "Hehe, jag hittade en killes CV och lite skumma msn-loggar. Han pratar mycket om porrfilmer och att runka med sina msn kontakter :D Upload" En nätplundrare beskriver sitt fynd i ett forum.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro