ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR: Nobelpristagaren: Arbetslöshet är bra

Stockholm Peter Herkel · 9 Okt 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Årets nobelpris i ekonomi går till den amerikanske nationalekonomen Edmund Phelps, 73. Han revolutionerade sitt forskningsfält i slutet av 1960-talet. Den gängse åsikten var då att det räckte med att hålla räntan låg för att minska arbetslösheten. Men enligt Phelps var det nonsens. Istället formulerade han en teori om att arbetslösheten inte kan styras med penningpolitik. Det får han tio miljoner kronor i prispeng för.

Arbetslöshet är naturligt Det går inte att nå full sysselsättning med penningpolitik, enligt Phelps. Han hävdar att en arbetslöshet på rimlig nivå är nödvändig för samhällsekonomin. Det skapar konkurrens mellan människor som gör att lönerna hålls nere. Dessutom pressas inflationstakten tillbaka. – Hans teori delas av alla svenska politiska partier utom vänsterpartiet, säger Nils Gottfries, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet.

Våra förväntningar påverkar inflationen Det är inte enbart den faktiska arbetslösheten som avgör inflationen. Människornas och marknadens förväntningar på inflationen är av yttersta vikt för hur penningsvärdet urholkas. – Förväntar vi oss låg inflation så bidrar det till att inflationen hålls nere, säger Nils Gottfries.

Låg inflation är nummer ett Att vi har låg och stabil inflation måste överordnas alla andra mål, enligt Phelps. Det gör människor tryggare och gör att folk vågar konsumera. För hög inflation gör att medborgare kräver högre löner än vad samhällsekonomin klarar av, enligt Phelps. Då riskerar inflationen att skena iväg.

Fakta Edmund Phelps Fakta: Edmund Phelps Föddes 1933 i Evanston, Illinois. Är professor i nationalekonomi vid Columbia University i New York.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Peter Herkel
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro