ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR Nu börjar Ramadan

Stockholm Tomas Lundin · 22 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

På lördag börjar fastemånaden Ramadan för Sveriges muslimer. De flesta vet att det då inte är tillåtet att äta under dygnets ljusa timmar, men Ramadan är mycket mer än så. Det handlar om att gå in i sig själv och komma närmare gud och sina medmänniskor. – För mig är Ramadan en laddningsstation, genom att utmana sina impulser stärker man sin vilja och kämpar mot det onda i sig själv. Efter fastan känner man sig ren i själen och full av kraft, säger Chokri Mensi, ordförande för Husby islamiska kulturcenter. En viktig del i firandet är att ge till de som behöver utan att kräva något tillbaka och varje familj som har råd samlar ihop kostnaden för en måltid per familjemedlem och dag och ger till fattiga i slutet av månaden. En troende muslim bör läsa drygt ett av koranens 30 kapitel varje dag, så att boken är färdigläst den 27 dagen i månaden, då koranens skapelsedag firas. För svenska muslimer är fastan en extra stor prövning, eftersom högtiden kan infalla när det är ljust nästan dygnet runt. Men förutom den fysiska hungern kan det vara jobbigt att fira i ett icke-muslimsk land. – Ibland kan jag sakna att vara i ett land där alla firar, det blir inte samma sak när man går ut på stan och alla röker och dricker, säger Chokri Mensi. Han tror att alla, muslimer eller inte, skulle må bra av att uppleva gemenskapen under Ramadan. – Alla svenskar har rätt att komma till en muslimsk familj och bryta fastan med dem och det tycker jag att de ska göra.

Tomas Lundin [email protected]

/Hallå där...

...Mehmet Kaplan, presstalesman för Sveriges Muslimska råd och nyinvald riksdagsledamot för Miljöpartiet, som kommer att vara den enda som fastar när Riksdagen drar igång i Oktober.

Kommer du inte vara hungrig? – Jo, jag kommer äta klockan tre på natten och sedan sitta fastande i Riksdagen fram till kvällen. Finns det traditionell Ramadan-mat, precis som det finns trditionell julmat? – Det varierar i olika kulturer, araber brukar äta en speciell soppa och turkar äter olika baljväxter, men dadlar brukar alla äta för att bryta fastan. Är det svårt att få tag i maten i Sverige? – Många butikskedjor, till exempel Willys, har börjat uppmärksamma att de säljer mer av vissa varor under Ramadan och tar in ett speciellt sortiment så det har blivit lite lättare.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro