ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR Ny bok om livsnjutning i Stockholm

Stockholm Tomas Lundin · 20 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Du behöver inte Vara Steffo Törnqvist för att få kalla dig livsnjutare. När Mia Öhrn och Henrik Francke tipsar om sina smultronställen i”Livsnjutarens guide till Stockhollm” är det mindre årgångsvin och korslagda sparrisar och mer frisbeegolf och pärlplattor, även om skaldjursbuffén på Grands veranda har slunkit med. – De självklara ställena har vi försökt hoppa över och i stället gjort en bok som kan få stockholmaren att återupptäcka sin egen stad på olika sätt, säger Mia Öhrn. I boken har de samlat 125 argument för att Stockholm är världens bästa stad, allt ifrån att knacka hål på isen och bada vak till att sila sand mellan tårna på thaibåten Metro möter författarna vid ett av de första och mest självklara ställena i boken, grillen på Nybrogatan, en familjeangelägenhet som har serverat zwiebelwurst och surkål till generationer av slipsnissar och tillresta korvälskare. Båda författarna har ett brinnande matintresse och har var för sig skrivit flera böcker om mat, men de har försökt att bredda njutningsspektrat från att bara handla om det man stoppar i ansiktet. – Vi ville definiera om begreppet livsnjutare från knarriga läderfåtöljer och dyr maltwhiskey till att sparka i lövhögar på hösten och att äta vårens första glass, säger Henrik Francke. Det har tagit ett år att sammanställa boken och även om de kommer överens om det mesta har de fått kompromissa en del. – Jag förstod inte riktigt tjusningen med frisbeegolf och Henrik var inte så road av att bada isvak, så där fick vi kompromissa och ha med båda två, säger Mia Öhrn. Om boken blir en succé i Sverige vill de ta sin livsnjutarguide till andra städer. – Det vore kul att göra en om London, det bor ju så många svenskar där, säger Henrik Francke.

Tomas Lundin [email protected]

Några livsnjutartips ur boken:

Båt-sightseeing för stockholmare: "Kanalpaddorna" som går från strömkajen har ett speciellt ljudband för infödingar.

Rosenhills Café på Ekerö: Här kan du självplocka allt ifrån jordgubbar till lök i skön new-age atmosfär.

Systembolagets vinkällare, regeringsgatan Om du är beredd att slanta några tusen för en flaska kan du få privatrådgivning.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro