ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR Nytt jobb–journalist

Stockholm Tomas Lundin · 20 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Många drömmer om att jobba som reporter på en stor tidning eller tv-kanal. För trettonåriga Agnes Wimo-Grip är drömmen redan verklighet. När Metro träffar henne har hon precis intervjuat idolerna Carolina Klüft, Susanna Kallur och Kajsa Bergqvist för Lilla Aktuellt och är fortfarande lite skakis. – Det var helt otroligt kul, jag hade aldrig kunnat tro att det skulle gå så här bra. Agnes har ett seriöst friidrottsintresse. När det var EM bad hon föräldrarna väcka henne på morgonen så hon inte skulle missa någon av grenarna på tv. Journalistkarriären började med att hon medverkade i ett inslag i Lilla Aktuellt, som handlade om handikapphjälpmedel. Sen ringde de som gjorde programmet upp och frågade om hon ville bli reporter. Agnes sitter i rullstol, men vill absolut inte hamna i ett fack som handikappreporter. – Det är lite kul att bortse från att jag sitter i rullstol och göra helt vanliga saker. Den enda handikappade reporter jag vet annars är på CP-magasinet, som ju handlar om handikappfrågor. Även om hon redan kommit en bit på vägen mot en tv-karriär är det inte säkert att det är det hon kommer vilja plugga till om några år. – Mitt drömjobb är nog att bli psykolog, jag gillar att prata med människor som har problem, säger Agnes Wimo-Grip.

Tomas Lundin [email protected]

Så blir du journalist: Det finns yrkesutbildningar på universiteten i Stockholm, Göteborg och Sundsvall, dessutom finns det en mängd högskolor och Folkhögskolor som utbildar journalister.

Sidoartikel / Arbetsmarknaden för journalister

Det är inte någon strålande arbetsmarknad för den nykläckta journalisten. Varje år utbildas dubbelt så många som arbetsmarknaden kan ta emot. – Du bör vara bombsäker på att det är det du vill innan du ger dig in i yrket och vara beredd på att flytta några gånger de första åren, säger Anita Vahlberg på Journalistförbundet. Inom mediebranschen är det dessutom vanligt med korta vikariat och provanställningar och ovanligt med fasta jobb. Vad har du för råd till den som ändå vill bli journalist? – Du måste kunna flera olika saker, både tidning, webb, tv och radio. Sen är det viktigt med en bra utbildning, vi rekomenderar minst en tvåårig yrkesutbildning med praktik, säger Anita Vahlberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro