ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR Nytt test avslöjar om du får demens

Stockholm David Baas · 8 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

- På sikt hoppas vi att det ska finnas på nätet så att alla som vill kan använda det, säger Miia Kivipelto, docent vid Karolinska institutet, som tillsammans med universitetet i Kuopio i Finland utvecklat testet.

Forskarna har följt 1409 personer i Finland från det att de var 50 till att de blivit 70 år. Utifrån faktorer som ålder, utbildning, blodtryck, kolesterolvärden, BMI och fysisk aktivitet har forskarna tagit fram ett sannolikhetstest.

Testet riktar sig till personer mellan 39 och 64 år och enligt Miia Kivipelto ger det en bra riskbedömning i 70 procent av fallen.

Om man nu får beskedet att man löper stor risk att få demens om 20 år, vad kan man göra då? - Det gäller att se över livsstilsfaktorer. Det gäller att motionera, hålla vikten, kontrollera kolesterolvärdet och äta rätt. Mer omättade fetter och lite mättade fetter, säger Miia Kivipelto, och tillägger att medicinering och kan bli aktuellt.

David Baas [email protected]

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro