ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR Osäkra opinionsundersökningar + politisk vadslagning

Stockholm David Baas · 11 Apr 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

- Amerikanska erfarenheter säger att så kallade politiska börser, där man satsar pengar på valet, visar på en stor träffsäkerhet, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

I dag har flera spelsajter vadslagning om höstens val, men spelandet är inte lika utbrett som i USA. I USA är spelandet utbrett och där ger oddsen en god bild av opinionen.

Enligt Sören Holmberg har de politiska oddsen bra träffsäkerhet eftersom personer som satsar pengar tar frågan på större allvar.

I Sverige får opinionsundersökningar stort utrymme och nu har Holmberg och statsvetarkollegan Olof Petersson granskat undersökningarna, som kan skilja sig mycket från valresultatet.

Ett problem som de funnit är det stora bortfallet. Ibland når rundringningarna bara hälften av dem som skulle tillfrågas.

Holmberg och Petersson ser att moderaternas siffror brukar underskattas medan kristdemokraternas överskattas. För ett parti vid fyraprocentspärren, som kristdemokraterna, kan det bli ödesdigert om de går miste om nödvändiga stödröster.

Skulle kristdemokraterna åka ur riksdagen är det i stort sett omöjligt med en borgerlig valseger, enligt Holmberg och Petersson.

Från opinionsinstituten är man medveten om att det finns problem.

- Branschen utvecklas mot mer öppenhet och det är viktigt att se det som en mångfaldsfråga som tillsammans ger en rimlig bild av opinionen, säger Arne Modig på Temo.

David Baas [email protected]

CITAT: "Opinionsmätarna har fått en konkurrent." Statsvetaren Sören Holmberg om politisk vadslagning.

FAKTA: Oddsen för höstens statsministerkandidater www.ladbrokes.com: - Fredrik Reinfeldt (m) - 1.75 - Göran Persson (s) - 1.90 - Lars Leijonborg (fp) - 4.00 - Maud Olofsson (c) - 13.00 - Göran Hägglund (kd) - 101.00

www.unibet.com: - Fredrik Reinfeldt (m) - 1.90 - Göran Persson (s) - 1.90

ENKÄT: 1. Litar du på opinionsundersökningar? 2. Påverkas du av opinionsundersökningar?

Ylva Rozier, 37, marknadskommunikationskonsult, Sigtuna: 1. Ja, det är plus och minus några procent, men de brukar visa ganska rätt. 2. Absolut inte. Det är ju som att följa John. Jag står för mina åsikter.

Jörgen Pellbäck, 40, psykolog, Skarpnäck: 1. Nej. Jag är alltid skeptisk till opinionsundersökningar. De är inte säkra mätningar. 2. Nej, inte alls.

Matilda Wahlund, 26, studerande, Sollentuna: 1. Nja, jag tar dem mend en nypa salt. 2. Jag tror att jag påverkas även om jag inte vill det.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro