ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR Øystein Løseth, ny vd för Vattenfall

PETER LINDHOLM · 17 Nov 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

En norrman ska återupprätta förtroendet för den svenska energijätten Vattenfall. Han är stolt och glad över jobbet. - Det är som när en norsk tränare blir förbundskapten för svenska landslaget, säger han.

Øystein LøsethYrke: vd för holländska Nuon Energy.Ålder: 51 år.Familj: Fru och tre flickor i övre tonåren.Aktuell: Blir ny vd för Vattenfall före sommaren.

Vattenfalls styrelse hade en lista på 50 namn. Vet du var ditt namn låg på den listan? - Nej, det har jag ingen aning om, förutom att jag var uppe på toppen någonstans. Jag vet inte heller vilka de andra var.

Varför ville du ha det här jobbet, med tanke på vilken kritik din företrädare, Lars G Josefsson, fått?- Jag har ju jobbat i energibranschen i 25 år (Statoil, Alliance Gas, Naturkraft och Statkraft, red:s anm) och det här är ett av de mest spännande i den branschen i hela Europa. Det är en stor utmaning att leda ett företag med 38 000 anställda.

Ditt nya jobb kommer först att handla om att hantera en förtroendekris. Har du erfarenhet av sådant? - Ja, företaget jag jobbat i har varit involverad i flera saker som varit problematiska. Den ena saken är inte den andra lik, men det är inte helt obekant för mig om hur man figurerar i media för att återupprätta förtroendet.

Hur ska du gå tillväga?- Det ska vi diskutera internt först, sedan, när jag tillträtt, kan vi snacka om det.

Vattenfall har kritiserats för att inte satsa tillräckligt på förnybar energi. Du har tidigare sagt att Vindkraft inte är lönsamt.- Det var när jag arbetade på Statkraft och just då var det inte lönsamt att investera i vindkraft. Det är viktigt att det finns en stabil, politisk styrning när det gäller förnybar energi som vindkraft.

Varifrån hämtar du din personliga energi?- Den får jag från min familj. Jag gillar också att cykla, löpa och vara aktiv. Det är så jag laddar mina batterier.

Som norrman gillar du förstås att åka skidor också. Du ska åka i det 70 kilometer långa italienska Marcialonga i januari- Hur vet du det? Jo, det stämmer att jag är anmäld. Men jag tror vi får vara lite pessimistiska där. Först och främst hoppas jag komma dit och starta. Gör jag det hoppas jag att kunna genomföra det med stil. Men de tre sista kilometrarna är rätt tuffa. All skidvalla är borta då. Det är extremt tungt.

Tänk på att du representerar Vattenfall då också.- Ja, det är just därför jag funderar på att inte starta.

klar

Artikellänk är kopierad

PETER LINDHOLM
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro