ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR Polisanmälan på nätet stoppas

Stockholm David Baas · 11 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

- De har retat upp sig på att det är ett privat initiativ, säger Roger Blidmo, vd för Norn som driver sajten.

På sajten Polisanmalan.nu kan personer som utsatts för brott fylla i ett formulär och kostnadsfritt få sin anmälan vidarebefordrad till polisen. Under det senaste halvåret har ungefär 2000 personer gjort polisanmälan genom sajten.

Datainspektionen har nu kommit fram till att sajten bryter mot personuppgiftslagen. Datainspektionen menar bland annat att det bara är myndigheter som får behandla brottsuppgifter.

De menar också att beskrivningar av brottstillfället kan innehålla känsliga uppgifter som kan kränka de inblandade, däribland brottslingen som inte gett sitt samtycke till uppgiftslämningen.

Roger Blidmo på Norn ska nu överklaga Datainspektionens beslut. Han funderar på att ändra sajtens upplägg eller flytta den utomlands för att kunna driva den vidare.

Hos polisen driver man sitt eget projekt för anmälningar på nätet. Hittills har bara Uppsala haft tjänsten men i oktober ska den utvidgas till hela landet.

Polisen har valt att inte ta anmälningar på brott där det finns en känd brottsling.

- Finns det en känd gärningsman vill vi gärna komma i kontakt med anmälaren direkt, säger Ulf Sköld, ansvarig för polisens projekt för anmälan på nätet.

På Polisanmalan.nu kan man anmäla vålds- och sexualbrott, men det tycker inte Ulf Sköld passar sig för nätet.

- Då är det extra viktigt att ställa adekvata frågor och kunna dokumentera skadorna.

David Baas [email protected]

CITAT: "Privata företag får inte behandla brottsuppgifter. Det får bara myndigheter göra." Héléne Samuelsson på Datainspektionen.

SKÄRMDUMP PÅ SAJTEN FINNS

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro