ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR Psykiskt sjuka lämnas ensamma

Stockholm David Baas · 18 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

- Det är väldigt lite tid och de här patienterna är i stort behov av tid med personal. På demensboende ligger det mellan 20 och 45 procents samvaro, säger Lisbeth Kristiansen, forskare vid Karolinska institutet och Mittuniversitetet.

Lisbeth Kristiansens doktorsavhandling visar att patienter på gruppboende för psykiskt sjuka är i närheten av personal nio procent av tiden mellan klockan sju på morgonen och nio på kvällen.

I den tiden ingår också den tid då vårdare inte gör något speciellt med patienten, utan bara finns i samma rum.

Psykvården har fått mycket kritik efter flera uppmärksammade våldsdåd de senaste åren. Enligt Lisbeth Kristiansen är det svårt att komma till rätta med psykvårdens problem när så lite tid ägnas åt patienterna. Och värst drabbas de med störst problem.

- Psykiatrireformen går ut på att normalisera och integrera patienterna i samhället. De som har lindriga problem lyckas man kanske med, men inte med dem som mår allra sämst.

Riksförbundet för social och mental hälsa, RSMH, är kritisk till att patienterna får så lite til med vårdarna.

- De här nio procenten låter som en väldigt passiv tillvaro. Det borde vara tvärtom, säger Kjell Broström på RSMH.

Lisbeth Kristiansen menar att tidsbristen främst är ett ledningsproblem på boendena.

- Det är naivt att tro att vi får mer resurser. Det handlar mycket om handledning i arbetet för personalen och tid för att stötta personalen, säger hon.

David Baas [email protected]

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro