ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR REKORDMÅNGA OMDÖMESLÖSA” STOCKHOLMSPOLISER

Stockholm Eric Ljunggren · 7 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Rekordmånga ”omdömeslösa” stockholmspoliser har hittills i år straffats av PAN, Polisens personalansvarsnämnd. Av totalt 26 avgjorda disciplin är hela 18, 70 procent, stockholmsfall. En klar överrepresentation, då knappt 25 procent av hela poliskåren i landet är anställda i Stockholm. De flesta stockholmspoliser har varnats för ovanliga eller ringa tjänstefel. - I storstäder är poliserna mer anonyma och därför agera mer obemärkt. I en mindre ort vet alla om vem som är polis och inte vilket polismannen också vet om, säger Kay Engfeldt, polisåklagare i Stockholm. Av de hela 70 procent stockholmsärenden hittills i år handlar flera som vanligt om vådaskott. Av de mer udda slaget märks bland annat en kraftigt berusad polis som varnats för att ha viftast med polislegitimationen på Café Opera för att förmå vakten att släppa polismannens ”stökiga” kamrat. En polisman i Nacka varnades för att han glömde sitt tjänstevapen på toaletten och en annan ”obehörig” polis varnades för att han annullerade parkeringsböter åt en bekant. - Det finns nog ingen huvudsaklig förklaring till varför så många disciplinärenden rört stockholmspolisen i år. Tittar man några år längre tillbaka är fördelningen inte lika ojämn, kommenterar Camilla Örndal, på PAN. Bland de ärenden som ännu inte avgjorts märks ett fall där polisanställda samlat passfoton vid Kapellskär på ”snygga tjejer”. Samt ytterligare flera fall där poliser använt tjänsteutrustning på ett tveksamt sätt. I normala fall får Pan in mellan 3 och 10 stockholmsfall per år. Ett disciplinärende uppstår när åklagare ansett att tjänstefelet inte är av tillräckligt allvarlig grad för att väcka åtal. Eller så ryms inte agerandet under rubriceringen ”tjänstefel” trots att den anmälde polisen anmälts för ett mycket udda beteende i tjänsten. - Många ärenden har nog en del med omdömeslöshet att göra. Samtidigt handlar det lika ofta om ett ringa tjänstefel och då blir ärendet ett disciplinfall för arbetsgivaren, berättar Camilla Örndahl.

JOHN LINDBLOM

DISCIPLINÄRENDEN 2006

X 18 varningar, sju löneavdrag ett avskrivet, totalt 26 ärenden. X Övriga åtta länsärenden gällde poliser i Östergötland, Halland, Jönköping, Uppsala(2), Västra Götaland och Södermanland. X Cirka 30 disciplinärenden per år hamnar hos Pan för bedömning.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Eric Ljunggren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro