ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR Rekordsommar

Stockholm Peter Löwendahl · 8 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Över 25 grader i flera veckor. Bara tio procent av normal nederbörd. Juli månad är på väg att slå rekord igen. – Det är väldigt snarlikt -94, det var väldigt varmt och torrt då också, säger Sten Laurin, meteorolog på SMHI. Juli 1994 är i vid de allra flesta mätstationer den varmaste månaden. Den här gången är det inte hela landet som är berört, utan mest de södra delarna. Stockholm och västra Götaland har i juli så här långt haft 3,5 till 4°C över normaltemperaturen för månaden, medan Skåne och Småland varit över 5°C varmare än normalt. Och nederbördsmässigt är den än större skillnader: Skåne har enbart fått 10 till 15 procent av normal nederbörd. – Det är lite, man har fått fem till tio millimeter när man normalt ska ha 40 till 45, säger Sten Laurin. Han säger att årets julimånad kan vara på väg att slå nya rekord. – Juni kan gå i trakten av 1994 som var den varmaste juli. Men om det blir lite mindre eller lite mer det är svårt att säga innan all data kommit in, det är mer spekulation då.

Peter Löwendahl-Nyrén [email protected]

FAKTA/Sommaren så här långt Juni Juli Norrland 1°C över normaltemperaturen 1–2°C över normaltemperaturen Stockholm 1,5°C över normaltemperaturen 3,5–4°C över normaltemperaturen Västkusten 1,5°C över normaltemperaturen 3,5–4°C över normaltemperaturen Skåne och Småland 1,5–2°C över normaltemperaturen 5°C över normaltemperaturen

FAKTA/Varmast 34,2°C den 7 juli i Målilla i östra Småland. I de trakterna har det också varit varmast den senaste veckan med temperaturer över 30°C. Målilla innehar också det svenska värmerekordet, 38°C i juni 1947. I storstäderna: Stockholm 31,7°C Göteborg 28,8°C Malmö 27,6°C

FAKTA/Rekordsomrarna I juli 1994 slogs värmerekordet på de flesta håll i landet. Men det finns fler varma somrar. Många av de stationer vars rekord slog 1994 fanns till exempel inte i drift 1914 när det gamla rekordet kom. 1955 är också en rekordsommar, men bara på några stationer. I Norrland slogs det nya värmerekord 2003.

ENKÄT Här kommer enkäten. Vi drog bildmässigt på Daniel Remheden som sparkar fotboll. Kinga skickar fotona. Fråga: Är du less på sommarhettan i Lund och längtar till vinterrusket istället? TILL REDIGERAREN: En ingress eller nåt till enkäten i vilken det står att Lund har varit en av Sveriges varmaste kommuner under juli hade varit toppen. Daniel Remheden, 30. Kaffekonsult och svensk barista-mästare 2004. – Nej verkligen inte. Det borde vara sommarvärme året om. Det är så skönt att kunna svettas ut all skit ur kroppen.

Emma Lindgren, 22. Postiljon. – Nej. Jag är så lycklig över att slippa dela ut brev i regn och kyla.

Vahidreza Darejati, 40, arkitekt. – Nej. Det är så rent och fint nu på sommaren. Det är så typiskt svenskt att alltid klaga över något.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Peter Löwendahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro