ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR roks-intervju sid 6

Stockholm Anders Göransson · 29 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det har varit ett tufft år för Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. Den dåvarande ordföranden Ireen von Wachenfeldts uttalande i en TV-dokumentär om att "män är djur" ledde till svidande kritik och massor av medlemmar har hoppat av. Vid helgens riksträff i Gävle omvaldes Lina Ploug som ordförande för den sargade organisationen.

+ Roks har minskat från cirka 120 till 90 medlemsjourer - var fjärde medlem har försvunnit. Hur ska ni stoppa tappet och komma ur krisen?

– Vi ska fortsätta vårt arbete med att bli tydligare med vad vi står för och vad vårt arbete går ut på.

+ Vad tycker du om din företrädares uttalande om att "män är djur"?

– Det var ett väldigt olyckligt uttalande. Både Ireen och Roks sa direkt att det här inte är något som organisationen står för, men tyvärr har det inte fått genomslag.

Så ni är inga militanta manshatare?

– Nej, det är vi inte. Däremot bedriver vi ett feministiskt arbete på ett väldigt konkret sätt. Till jourerna kommer kvinnor som har varit utsatta för våld för att få stöd och hjälp att fortsätta sina liv. Det är feministiskt arbete i praktiken.

+ För de flesta män är det, inbillar jag mig, otänkbart att slå en kvinna. Merparten av oss tycker snarare att kvinnomisshandlare är ynkliga kräk som vi absolut inte vill buntas ihop med. Har vi ändå ansvar för mäns våld mot kvinnor?

– Ja, det tycker jag absolut. Det har till stor del varit en kvinnofråga, man har tittat på våldsoffret. Men jag anser att män också måste ta ansvar för den frågan.

+ Hur ska vi göra det i praktiken?

– Det får ni komma på själva tycker jag. Precis som kvinnorrörelsen har byggts upp så får män också fundera på hur man kan arbeta med den här frågan.

+ Tusentals kvinnor misshandlas och våldtas varje år och i de flesta fall sker det innanför hemmets väggar av en person kvinnan känner. Hur ska det stoppas?

– Det första är att se till att de som utsätts för våld får skydd och möjlgiheter att gå vidare. Och för att förebygga våldet behövs ett stort opinionsbildande arbete som bör börja redan i skolan, där man pratar om könsroller och om att det inte är okej att använda våld mot kvinnor.

ANDERS GÖRANSSON

Fakta: Namn: Lina Ploug Ålder: 30 år Familj: Sambo Bor: Lägenhet i Mälarhöjden i södra Stockholm Aktuell: Omvaldes i helgen som ordförande i Roks, Riksorganisationen för kvinnojouren och tjejjourer i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro