ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR Röster i val säljs på nätet

Stockholm David Baas · 8 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

"Du som är minderårig och som har en åsikt, du som inte har bott i Sverige tillräckligt länge för att få rösta men som ändå berörs av biltrafiken, du som bor i någon av kranskommunerna. Köp min röst och jag röstar som du vill", skriver en bloggare som säljer sin röst i trängselskatteomröstningen i Stockholm.

På annonssajter och bloggar säljs röster i både riksdagsvalet och folkomröstningen om trängselskatten i Stockholm, berättar Dagensmedia.se.

Att sälja sin röst är olagligt och kan ge dagsböter eller fängelse i upp till sex månader. I Sverige har ingen dömts för röstförsäljning, enligt Vivan Nilsson, informationsansvarig på Valmyndigheten.

- Det har förekommit annonser, men det har inte varit vanligt i Sverige. Det har närmast betraktats som en missnöjesyttring, säger hon.

Valmyndigheten är inte ute och jagar röstsäljare, utan det är polisen och åklagarens jobb. Vivan Nilsson tror att det är väldigt svårt att bevisa att någon verkligen sålt sin röst.

Är det då olagligt att köpa en röst? - I brottsbalken står det att obehörig påverkan i val kan leda till dagsböter eller fängelse, men det finns inga rättsfall så det är svårt att säga vad som gäller, säger Vivan Nilsson på Valmyndigheten.

David Baas [email protected]

CITAT: "Nu har jag blivit erbjuden 160 kr för min röst." En röstsäljare skriver på sin blogg det högsta budet hittills för hans röst i trängselskatteomröstningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro