ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR: Så ska barnen avslöja pedofiler på nätet

Stockholm Ann Hagman · 18 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Nu kan barn och ungdomar själva ”squilla” personer som de möter på nätet – för att avslöja vuxna som söker kontakt bakom falska alias på communities och chattsajter. Problemen med grooming – vuxna som utnyttjar barn sexuellt sedan de knutit kontakt på internet – har fått BRIS, Telia och MSN att lansera den nya gratistjänsten Squill, utvecklad av företaget Net Clean Technologies. Det är en sajt som går ut på att ge barnen direkta svar på frågor om alias på de 15-20 communities som används flitigast i Sverige. – När barnen ”squillar” ett visst alias kan de få tre olika svar. De första nivåerna baserar sig på hur många som kollat upp samma alias tidigare och den tredje nivån, som är en varning, kommer bara upp om något annat barn har rapporterat att den här personen har uppträtt underligt tidigare, säger Maria Bergfeldt Andre på Net Clean. • Hur hanterar ni risken för vissa rapporter inte är sanna, utan lämnas som hämnd vid konflikter mellan communitymedlemmar? – För att undvika det sitter alltid personal från BRIS på andra sidan och tar emot rapporterna som barnen skriver. De bedömer att det är trovärdigt innan vi utfärdar en varning. Efter lanseringen av den nya sajten låg den i går nere och enligt Net Clean berodde på överbelastning. ANN HAGMAN

FAKTA: Sajten www.squill.se tar emot rapporter om vilka alias som uppträder misstänkt, till exempel ber ungdomar klä av sig framför webbkameran mot betalning. På sajten registreras också antalet förfrågningar om varje alias och de som kollar upp personer kan få tre olika svar: 1. Var försiktig! Det alias som du har frågat på är det inga eller få som har frågat på tidigare. Detta innebär inte att du inte ska vara försiktig.(…) 2. Var mycket försiktig! Det här aliaset är det många som har frågat om. Det behöver inte betyda att det är något skumt men det kan också betyda att denna person har betett sig konstigt.(…) 3. VARNING! Se upp! Det här aliaset är inte den han/hon utger sig för att vara. Avsluta all kontakt.(…)

(OBS! ta bort vid platsbrist)FAKTA: Ordlista • Grooming: Med grooming avses att vuxna söker kontakt, ofta via Internet, med barn i sexuellt syfte. • Squill: Ett påhittat ord som barn och ungdomar ska kunna använda som ett begrepp för att kolla upp personer de möter på nätet. • Community: Benämning för en mötesplats på internet, som till exempel Lunar Storm och Snyggast.se. Ett huvudsyfte är ofta att komma i kontakt med likasinnade och därför kan medlemmarna presentera sig med ålder, intressen, bostadsort, eller åsikter.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Ann Hagman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro