ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR Så skyddar du dig mot blixten

Stockholm David Baas · 8 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

- Nu har vi ett högtryck som försvagas mot fredag, lördag. Då är det troligt att det blir regnväder och åska, säger Eva Brokhöj, meteorolog vid SMHI, och syftar på vädret i hela södra Sverige.

Ett normalår slår blixten ned mellan 50000 och 100000 gånger i Sverige. Hur många som träffas av blixten finns det inga siffror på, men varje år dör i genomsnitt en människa av blixten.

I förrgår dog en 51-årig man på en medeltidsmarknad i Mariefred efter ett blixtnedslag och de farliga åskovädren fortsätter alltså.

Förutom kraftigt regn kan man ana att ett åskväder är på gång när håret börjar resa sig av den elektroniska laddningen i luften. Då är det dags att söka skydd.

- Det är säkrast i en bil. Bilen är gjord av metall och då går strömmen på utsidan, säger Sven Israelsson, professor i meteorologi vid Uppsala universitet.

Att springa in i sommarstugan behöver inte betyda att du är säker.

- Om blixten slår ned i tv-antennen smäller det i kablarna i huset också. TV, telefon och dator ska man dra ut kontakten på, säger Sven Israelsson.

Något som man definitivt ska undvika är att befinna sig på höga punkter, under träd eller på öppna ytor, enligt Israelsson.

David Baas [email protected]

FAKTA: Så skyddar du dig mot blixten - Sök skydd i en bil, buss eller tåg. - Undvik öppna ytor, höga punkter och att söka skydd under träd. - Stå inte bredbent. Blixtar som färdas genom marken kan då gå igenom dig. - Dra ut kontakter till tv, telefon och datorer. - Installera åskskydd i bostaden. - Gummistövlar och regnkappor skyddar inte mot direkt blixtnedslag. KÄLLA: Institutet för högspänningsforskning, Uppsala universitet.

FAKTA: Därför blir det åska nu - "I södra Sverige har vi varm, fuktig luft och norrifrån kommer svalare luft. I krocken bildas åskväder." Eva Brokhöj, meteorolog på SMHI.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro