ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR sid 6 Cristina Stenbeck

Stockholm Anders Göransson · 28 Feb 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Bara 24 år gammal fick Cristina Stenbeck axla ansvaret för familjens mångmiljardimperium. I en intervju med TV8:s Lars Adaktusson berättar hon om sina känslor vid fadern Jan Stenbecks bortgång och om sina första fem år i ledningen för en koncern med ett börsvärde på 150 miljarder kronor och över 25 000 anställda.

Cristina Stenbeck växte upp på Long Island, utanför New York. Hon tillbringade somrarna i Sverige, i familjens hus i Norrtälje, men kunde inte ett ord svenska innan hon var 19 år. Och då var det närmast en trotshandling. – Min pappa sa att jag inte skulle komma till Sverige och inte skulle lära mig svenska, utan att det var viktigare med franska eller italienska. Då bestämde jag mig direkt för att åka till Lund och lära mig svenska, berättar hon. Det tog nio månader - sedan hade hon lärt sig språket. I dag talar hon praktiskt taget felfritt, även om de amerikanska r:en avslöjar hennes bakgrund.

+ Din fars död i augusti 2002, bra 59 år gammal, kom det som en chock. Fanns det några tecken på att han var dålig?

– Nej, jag var med honom en hel del under den där sommaren. – Jag sa upp mig i juli 2002 (från klädföretaget Ralph Lauren i New York, reds anm) för att jobba med honom, var det tänkt. Så vi hade 2-3 veckor i Frankrike och sedan gick han bort rätt så plötsligt. Det var en tuff sommar för alla. och för gruppens bolag.

+ Vilka tankar kom till dig då, förutom den tunga sorgen?

– Den hann jag inte tänka på så mycket, tyvärr. När jag fick samtalet handlade det mer om att ta hand om mina syskon, försöka komma till Sverige så fort som möjligt och säkra gruppen. Sorgen hann jag inte riktigt med, tyvärr. Det kanske var ett misstag av mig, och jag ångrar att jag inte hade den tid som behövdes.

+ Du var 24 år och skulle axla detta ansvar. Hur klarar man det?

– Jag hade alltid ett val att låta någon annan sköta det, men familjen har så stort ägande i de här bolagen att det kändes rätt naturligt för mig att försöka, att våga komma dit och försöka lära mig så mycket som det gick.

Cristina Stenbeck berättar också om hur det började stå klart att det var henne han utsett till att ta över familjeimperiet. Det var i samband med att hon valdes in i bolaget Inviks styrelse, berättar hon för Lars Adaktusson. – Pappa trodde jag var 20 år, men under stämman kom han på att jag bara var 19. Det var när någon från Aktiespararna frågade vad en 19-åring på Georgetown kunde tillföra ett svenskt holdingbolag. Men vi fick igenom det och det var bra för mig. Nu är det mitt tionde år i gruppen.

Vilka egenskaper såg han hos dig som gjorde dig lämpad att ta över?

– Det är bara han som vet det. Jag tror att jag förstår betydelsen av traditionen och familjen, men också att det är tjänstemännen som driver de här bolagen vidare. Vi har vår ägarposition genom styrelsen, men vi ska inte vara operativa, inte peta i detaljer. Jag tror också han såg att jag hade viss entusiasm.

+ Börsvärdet är idag uppe i ungefär 150 miljarder. Hur mycket av värdestegringen de senaste åren känner du är knuten till åtgärder som du varit med om att vidta?

–  Jag tror att vi var undervärderade då. I dag har vi lanserat nya produkter, finns på nya marknader och i 64 länder. Vi har över 25 000 anställda. Vi satsar och ska fortsätta att växa.

METRO

Citat: – Han sa till mig: Du ska lära dig att vara cynisk när det gäller affärer, men kärleksfull när det gäller livet. (Cristina Stenbeck om sin far Jans filosofi)

FOTNOT: Intervjun sänds i sin helhet i TV8:s Adaktusson klockan 22.00 i kväll.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro