ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR SID. 6: Elisebeht är den första öppet lesbiska riksdagsledamoten

Stockholm David Baas · 8 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Vad fick dig att komma ut offentligt just nu? - Egentligen inget annat än att en journalist frågade om hon fick intervjua mig. Jag har levt så här i många år och inte gjort någon hemlighet av det.

Vilka reaktioner har du fått? - Väldigt många och bara positiva. Dels från folk som känt till hur jag lever, men också från många som jag inte känner som vill tala om att det är bra att det är någon mer syns.

Är du orolig att få etiketten som den första lesbisk riksdagsledamot och att din politik hamnar i skymundan? - Jag vill undvika den ikonbilden. Jag tycker inte att någon, oavsett homo- eller heterosexuell, ska ha den största uppmärksamheten runt läggningen. Det jag gör politisk är till stor del andra frågor, som rör kvinnor, barn- och brottsoffer.

Hur var det att komma ut från början? - Under alla år som jag levt tillsammans med en kvinna har jag inte stött på några problem. Nu är det inte så att jag är lesbisk.

Vad är du då? - Just nu lever jag homosexuellt, men det har jag inte gjort hela mitt liv. Jag har varit sammanboende med män och jag har barn tillsammans med män. Jag är inte bara det ena eller det andra, vilket jag tror att få människor är.

Har du märkt någon skillnad i samhällets syn på dig när du levt tillsammans med en man och nu när du lever tillsammans med en kvinna? - Nej, det är äktenskapslagstiftningen som är påtaglig. I övrigt tycker inte jag att jag ser det. Däremot finns det många som vill men inte vågar leva på ett annat sätt. Därför är det viktigt att så många som möjligt berättar hur de lever.

Du vill gifta dig med din sambo Christine. När kan det bli verklighet? - Jag hoppas och tror att det blir verklighet inom nästa mandatperiod. Det sitter en utredare som tittar över en könsneutral äktenskapslagstiftning.

Du tillhör själv regeringspartiet, och miljöpartiet och vänsterpartiet är hbt-vänliga. Varför går det så trögt? - Det har tagits en rad steg för att jämställa hbt-personers mänskliga rättigheter med alla andras. Den sista kvarvarande lagstiftningsfrågan är äktenskapsfrågan, men man förändrar inte människors tänkande på ett eller två år.

Vilka är de vanligaste fördomarna mot lesbiska? - En fördom mot lesbiska är att de är manhaftiga, men det är inte min erfarenhet. En fördom mot samkönade relationer är att någon ska ha mansrollen och någon ska ha kvinnorollen, men så är det inte. Fördomarna kring män är fler för de har varit mer synliga. Det finns också en mer utbredd homofobi bland män än bland kvinnor.

Hatbrotten ökar. Har du själv utsatts för våld eller trakasserier? - Nej, inte av den anledning. Jag har blivit det som politiker men från rasister som inte gillar vad jag sa om människors lika värde. Det hade inget med hbt-frågor att göra.

Du var med och startade kvinnojouren MIRA i Nyköping. Hur jobbar man bäst mot våld mot kvinnor? - Det handlar om attityder och värderingar där också. Man måste jobba direkt med kvinnor som söker hjälp och med män som slår. Nu finns det mansmottagningar som arbetar inte enbart arbetar med våld om livets olika svårigheter.

Vilka är de viktigaste valfrågorna? - Arbetslösheten, men också hur vi ska klara omsorgen av de äldre när de blir så många fler, alltså trygghetsfrågor.

Kan en HBT-fråga bli en viktig valfråga? - Nej, inte så att den engagerar breda lager av människor. Möjligtvis om det under Pridefestivalen skulle vara ett gäng som ger sig på deltagare i Pridetåget. Då kan frågan om mänskliga rättigheter lyftas upp.

Vem vill du ska efterträda Göran Persson? - Nu är det dags för en kvinna och det finns tillräckligt många kompetenta kvinnor, men jag vill inte namnge någon.

David Baas [email protected]

FAKTA Elisebeht Markström Yrke: Riksdagsledamot (s). Ålder: 50 år. Bor: Nyköping. Familj: Sambo med Christine Gilljam, före detta ordförande för RFSL, Riksförbundet för sexuellt likaberättigande.

CITAT: "Jag kan leva som jag vill, jag kan företräda folket i riksdagen och jag kan viga andra människor. MEN jag får inte gifta mig."

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro