ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR – Sid 6: Lisa Nilsson

Stockholm Susanna Mattsson · 28 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Nilsson är tillbaka, med ny skiva, ny livsfilosofi och ett barn i magen. På nya plattan tolkar hon brasiliansk populärmusik från 1970-talet, inspelad på plats i Rio. Lisa Nilsson reste till Brasilien första gången 2004. Hon hade just avslutat turnerandet efter samlingsskivan ”Samlade sånger 1992-2003” och kände att hon inte hade något som höll henne i Sverige. – Jag hade varit jätteduktig i flera år och levererat och tjänat pengar, inte bara åt mig utan åt alla runt omkring. Jag kände att jag hade rätt att ta ansvar bara för mig själv. Det var en blandning av en längtan bort och ett slags experiment. Vad händer om jag släpper taget och följer tillfälligheterna. Om jag slutar försöka regissera. I Brasilien lärde hon känna musiker som hon började jobba med. Väl tillbaka i Sverige fick hon ett erbjudande om att spela i samband med att Gilberto Gil fick Polarpriset och hon bestämde sig för att översätta några av de sånger hon tidigare bara sjungit på portugisiska. – Jag översatte några låtar för att kunna kommunicera bättre med den svenska publiken. Och det var flera som uppfattade det som att det var gamla kända svenska låtar jag spelade. Indirekt hade jag lyckats överbrygga avståndet och ge musiken en naturlig plats i vårt språk.

Håkan Hellström, Cornelis som Taube är andra svenska musiker som har inspirerats av Sydamerika. Vad är det som tilltalar? – Jag tror att det har mycket att göra med vitaliteten som finns där. Mötet mellan människor, olika kulturer, stilar och klasser skapar en kreativitet.

Sedan du kom hem har ganska mycket hänt. Du väntar barn i februari och har träffat en ny man. Vem är han? – Han heter Niklas och är musiker och trädgårdsmästare. Och vi har varit vänner länge. Men jag vill inte prata om honom, han har inte valt kändislivet.

Hur ser du på att bli mamma? – Jag har levt i ett äktenskap tidigare där jag har varit styvmamma och har haft planer på barn. Men då blev det inte så. Det är med barn precis som med kärlek eller jobb eller kreativitet. Det är ingenting man kan bestämma över. Biologin är så överlägsen vår förmåga att regissera. Men jag är jätteglad, det är helt fantastiskt.

Du pratar mycket om att öppna sig, sluta regissera och släppa kontrollen. Det låter lite som att du skaffat dig en ny livsfilosofi? – man kan snarare säga att jag återvunnit en livsinställning som jag egentligen alltid har haft. Men när man man växer upp får man lära sig att men kan frångå sina behov för att vinna andra saker, som popularitet.

Apropå popularitet, hur känns det att 14 år senare fortfarande förknippas med ”Himlen runt hörnet”? – Det är som med allting annat. På både gott och ont. Det är en bekräftelse på att den nådde väldigt många väldigt djupt. Men den Lisa Nilsson som fanns då är en lite overklig figur för mig, det var så länge sedan och även om det var en viktig period, så är det en liten del av mitt liv i dag.

Namn: Lisa Nilsson. Ålder: 36. Bor: Södermalm och hus i Stockholms skärgård. Yrke: Artist. Familj: Sambon Niklas Medin och ett barn på väg. Aktuell: Med skivan ”Hotel Vermont 609” som släpps på onsdag.

BILDTEXT: Lisa Nilsson har släppt kontrollen. I arbetet med nya plattan har hon valt att följa tillfälligheterna. En filosofi som hon gärna applicerar på det övriga livet också.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Susanna Mattsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro