ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR sid 6 Mahmoud Aldebe (henry plåtar)

Stockholm Anders Göransson · 8 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Skilsmässor ska godkännas av en imam, separat simundervisning för flickor och pojkar och två dagars betald ledighet vid muslimska högtider. Det är några av de kontroversiella krav som Sveriges muslimska förbund och dess ordförande Mahmoud Aldebe har framfört i ett brev till de politiska partierna.

+ Du har fått stark kritik och många menar att de här kraven kan leda till ökad rasism snarare än ökad integration. Kommentar?

– Jodå, jag har fått massor av mejl och telefonsamtal som går ut på att vi invandrare inte ska ställa krav. Vi ska ta emot och vara tysta.

+ Är du förvånad över de starka reaktionerna?

–  Nej, inte alls. Men vi måste få en debatt omkring det här. Och den kritik som har kommit bygger på missförstånd. Det handlar inte om att vi vill ha egna parallella lagar. Det var fel av mig att använda ordet särlagstiftning i brevet, det tar jag tillbaka.

+ Vad vill ni då?

–  Vi vill att riksdagen erkänner muslimer som svensk minoritet, så att vi omfattas av den minoritetslag som finns och gäller bland annat samer, sverigefinnar, romer och judar. Det skulle underlätta muslimers integration i Sverige.

+ Ni föreslår att skilsmässor mellan muslimer ska godkännas av en imam? Menar du att en imam till exempel ska kunna att tvinga en kvinna att stanna med sin man?

–  Det handlar om att vi vill hjälpa utsatta kvinnor, inte stoppa skilsmässor. Absolut inte. Det finns hundratals muslimska kvinnor i Sverige som är skilda enligt svensk lag men gifta enligt deras hemländers lagar. Om de gifter om sig riskerar de idag att straffas när de besöker hemlandet. De behöver ett officiellt religiöst intyg från en församling om skilsmässan.

+ Ni vill också att imamer ska få ge muslimska barn separat undervisning i islam i kommunala skolor. Varför?

–  Alla är ju kritiska mot privata muslimska skolor. Därför föreslår vi att man integrerar muslimsk kultur i skolan, då behöver vi inte starta egna skolor.

+ Två dagars betald ledighet vid muslimska högtider och ett par timmars ledighet vid fredagsbönen är andra krav. Är det rimligt?

–  Brukar du fira jul eller inte? Vi har också högtider och vill ha samma möjligheter att fira dem utan att behöva ta kompledigt eller tjänstledigt. Det kan vi kompensera genom att jobba andra dagar i stället. Samma sak gäller fredagsbönen.

+ Behövs en lag om det? Går det inte att komma överens med arbetsgivaren?

–  Så brukar politikerna säga. Men om man kallas till en jobbintervju och börjar diktera villkor - då är det nästan omöjligt att få jobbet. På något sätt måste det här ske naturligt.

ANDERS GÖRANSSON

Fakta: Namn: Mahmoud Aldebe Ålder: 51 år Bor: I Solna Familj: Hustru och fyra barn Bakgrund: Kom till Sverige från Jordanien för 30 år sedan Jobb: Ordförande i Sveriges muslimska förbund

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro