ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR sid 6 mia brunell

Stockholm Anders Göransson · 9 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Från ekonom på TV1000 till vd för Kinnevik på 15 år - och nu utsedd av Veckans Affärer till mäktigaste kvinnan i svenskt näringsliv. Mia Brunell har gjort raketkarriär - utan kvotering. Och i jobbet tänker hon aldrig på att hon är kvinna, förutom när journalister frågar.

+ Gratulerar. Är du glad över utmärkelsen, eller känns det fånigt att bli utsedd till något just för att du är kvinna?

– Jag är glad, även om det ligger något i den invändningen. Men det är kanske bra för debatten.

+ Är du svenskt näringslivs mäktigaste kvinna?

– Jag vet inte. Jag går inte runt och funderar på olika listor, utan går till jobbet och försöker göra det jag ska om dagarna. Och det går knappast att jämföra på det viset.

+ Varför är kvinnorna fortfarande så få i styrelserum och företagsledningar?

– Jag vet inte varför. Men jag tror att blandade grupper fungerar bäst. Man får en annan dynamik, fler perspektiv. Det handlar inte bara om kvinnor och män, utan även om andra grupper, till exempel personer med invandrarbakgrund. Men jag tror inte att kvotering är rätt, för det slår tillbaka. Man måste rekrytera och tillsätta utifrån kompetens, och inte ha en fördefinierad bild av den som ska anställas eller befordras.

+ Vilka egenskaper har tagit dig till näringslivets topp?

– Nu har jag jobbat inom gruppen i 15 år, inom MTG tidigare och nu inom Kinnevik, så jag hoppas det har någonting att göra med vad jag gjort under den tiden. Jag tror att jag får saker och ting gjorda, det är ju därför man är där.

+ Har du mött större motstånd i karriären för att du är kvinna?

– Nej, jag har inte märkt det. Jag har inte upplevt situationer då jag vare sig blivit förbisedd eller fått förtur, vad jag kan komma på.

+ När du tillträdde som vd för Kinnevik fick du 5,5 miljoner kronor i grundlön, 2 miljoner mindre än din manlige företrädare, Vigo Carlund. Berodde det på att du är kvinna?

– Jag kan bara svara utifrån mig själv, och jag är uppenbarligen ganska nöjd med min lön eftersom jag har accepterat den. Sedan måste man komma ihåg att Vigo har jobbat i 37 år. Om jag också jobbar så länge räknar jag också med att se en löneutveckling.

+ Du får det att låta som om det råder total jämlikhet mellan könen inom bolagen i Stenbecksfären. Det vore unikt i så fall.

– Jag har min bakgrund inom MTG och jag tycker att det finns en massa kvinnor på chefspositioner där, och en massa kvinnor som går framåt i samma utsträckning som män. Men det är klart att det här är en utveckling som sker gradvis, även hos oss.

ANDERS GÖRANSSON

FAKTA: Namn: Mia Brunell Ålder: 41 år Familj: Sambo, två söner, 12 och 15 år Bor: i Stockholm, uppväxt i södra Dalarna Jobb: Vd för Kinnevik, Stenbeckssfärens investmentbolag Fritidsintressen: Golf, pianospelande, skönlitteratur Aktuell: Utsågs i går till Svenskt näringslivs mäktigaste kvinna av Veckans Affärer.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro