ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR SID. 6: Michael Marmot

Stockholm David Baas · 31 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Vad är så hälsobefrämjande med hög status? - Det finns två avgörande faktorer. Den ena är hur stor kontroll du har över ditt liv och den andra är vilka möjligheter du har att delta i sociala sammanhang.

Kan inte mycket av detta förklaras med att fattiga personer med låg status tenderar att röka mer och äta mindre hälsosamt? - Visst påverkar det, men det visar sig att personer med större kontroll över sina liv tar reda på fakta om just rökning, alkohol och bra matvanor.

Om min kollega får 500 kronor mer i lön än jag så påverkar det min hälsa negativt? - Ja, det gör det. Om däremot din chef får mer kan du tycka att det är ok, på grund av jobbets ansvar. Om det däremot är en kollega på samma nivå kan du tänka att "jag jobbar lika hårt, varför ska han ha mer?". Då känner du dig undervärderad och din självkänsla påverkas.

Oscarvinnare lever fyra år längre än de som bara nomineras. Hur många år läggs till ens liv om man får ett Nobelpris? - Jag gissar på att det är ungefär som för Oscarvinnarna, men det är bara de vetenskapsmän som tror att de kan få priset som påverkas.

Finns det någon skillnad mellan män och kvinnor när det gäller statusens betydelse för hälsan? - Statusen påverkar både mäns och kvinnors hälsa. Generellt är status viktigare för män så det kan tänkas att det påverkar dem mer.

Bland det värsta utifrån ett hälsoperspektiv måste vara att bli arbetslös, när man både förlorar inkomst, arbetskamrater och yrkesstatus. - Ja, det stämmer. Det visar sig att arbetslösa har en dödlighet som är 20 procent högre än de som har arbete inom samma yrkesgrupp.

Går det att undvika statusens påverkan på ens hälsa? - Vi kan inte undvika statusskillnader i samhället. Det viktiga är att försöka bryta kopplingen mellan status och hälsa genom att öka människors kontroll över sina liv och det sociala engagemanget.

Ja, vad kan samhället göra? - Jag ser fyra områden som måste förbättras. Hur vi uppfostrar och utbildar våra barn. På arbetsplatsen måste de anställda få mer kontroll över sina liv. I samhället måste vi sträva efter öka tilliten och minska brottsligheten. I åldringsvården måste vi sträva efter att de gamla ska kunna fungera som samhällsmedborgare.

Vad kan jag som individ göra för att förbättra min hälsa? - Du kan ju fråga vad det innebär för dig att leva ett bra liv och handla därefter.

Kan man då förbättra sin hälsa genom att slå sig fram och klättra i statushierarkin? - Nej, inte om det är ett mål i sig. Jag träffar ibland rika advokater som är olyckliga. De bör fråga sig om de blir lyckligare av att göra rika personer rikare. Det finns också fattiga musiker som finner det meningsfullt att deras musik gör folk glada även om de inte blir rika på det.

David Baas [email protected]

FAKTA: Sir Michael Marmot Yrke: Professor i epidemiologi och folkhälsa. Ordförande för Världshälsoorganisationens kommission för hälsans sociala bestämningsfaktorer. Ålder: 61 år. Bor: London. Aktuell: Med boken "Statussyndromet".

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro