ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR Sid 6 Nabila

Stockholm Hanna Göransson · 8 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Ingress: Metros krönikör Nabila Abdul Fattah har precis kommit hem från krigets Libanon. Hon berättar att UD valde att ta hem infödda svenskar före andra svenska medborgare. 1984 flydde hon från landet. Nu var hon tvungen att lämna släkten och vännerna i Beirut igen.

* Hur känns det att vara hemma? - Jag är väldigt orolig för mina släktingar och vänner. Jag känner skuldkänslor över att lämna alla där, att jag skulle vara viktigare än dem. Jag ville inte åka hem. Och jag ville inte åka hem via Syrien.

* Varför det? - Alla sa att det var en farlig väg. Jag hade inte så bråttom. Jag hade kunnat stanna längre. Men mina fastrar ville att vi skulle resa hem tillsammans.

* Hur sköttes transporten hem? - Barn, sjuka och äldre skulle få företräde. Men vi flög hem med det sista flyget och då var det massor med barn med. Flera klagade på att UD tog hem svensk-svenskar först.

* Menar du att UD gjorde skillnad på folk och folk? - Det är svårt att säga men det var svenska ungdomar som var fullt friska som fick åka före många av barnfamiljerna trots att de skulle ha företräde. Om det berodde på att de var svenskar eller inte vet jag inte. Jag bara berättar vad jag upplevde.

* När förstod du att det var allvar? - De första dygnen bombade de bara på natten. Men en dag hörde jag bomber mitt på dagen. Först trodde jag att det var några som firade. Det lät som när Italien vann VM. Då ringde min kusin och berättade att Hizbollah hade kidnappat en israelisk soldat.

* Hur förändrades Beirut? - I vanliga fall är Beirut som en fredagskväll i Stockholm men nu var det som en spökstad. Det var inga bilar ute och affärerna var stängda. Folk började förbereda sig. Skyddsrummen fixades till och brödet tog slut i alla bagerier.

* Var du rädd? Folket i Libanon är vana med krig och det är lite lugnande på något sätt. Och när man är på plats vet man vad som gäller. Att var här hemma känns faktiskt värre.

* Hur fick ni reda på vart ni skulle vända er? - Vi fick inte något sms från UD. Telefonerna fungerade dåligt men vi hämtade information via nätet. Vi tog oss till svenska konsulatet för att registrera oss. Först hade de en lista men eftersom vi inta var anmälda fanns vi inte med. Samtidigt började det att bomba i närheten. Då fick jag och mina systrar plats på en av extrabussarna.

* Hur var stämningen vid konsulatet? - Det var helt kaos. Folk började bråka om minsta småsak. Det blev bråk när de delade ut mat och bråk i toakön. Det var en aggressiv stämning. Folk trängde sig för att komma först. Alla ville bara bort därifrån så fort som möjligt. Vi frågade hela tiden efter information men vi fick bara ”vet inte, vet inte, vet inte” till svar. Det gjorde mig stissig och nervös.

* Vad tycker du om UDs insats? - De tog oss till Sverige. Där har de lyckats. Men de misslyckades med att lugna folk. Om folk visste mer skulle de inte ha betett sig som idioter mot varandra.

* Hur kom ni ut ur Libanon? - Vi fick plats på en av bussarna från Beirut till Aleppo i Syrien. Resan var värre än kriget vi åkte ifrån. När man är på plats vet man vad som gäller, nu fick vi inte reda på någonting. Resan tog drygt 12 timmar. Vi åkte vid tio på morgonen och var inte framme förrän sent på kvällen. Från Aleppo gick det fem plan hem till Sverige. Vi landade i Stockholm i tisdags morse.

*Vad var det första du gjorde när du kom hem? - Sov. Vi däckade direkt när vi kom hem. Jag hade bara sovit några timmar de senaste dygnen.

* Vad krävs för att lösa krisen? - Om jag hade vetat det hade jag blivit politiker. Men kritiken från EU och FN når inte fram till det skyddsrum i Beirut där min mormor sitter.

*Vill du åka tillbaka? - Om jag får chansen så gör jag det.

Hanna Göransson [email protected]

Fakta: Namn: Nabila Abdoul Fattah Ålder: 25 Familj: mamma, pappa, fyra syskon Bor: Hammarkullen, Göteborg Yrke: Socialpedagog, rappare, krönikör Bakgrund: Turkisk kurd, född i Libanon

Bildtext: Nabilas egna bilder från krigets Libanon.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Hanna Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro