ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR SID. 6: Thomas Bodström

Stockholm David Baas · 14 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Hur har du haft tid att skriva en bok, har du inte ett jobb att sköta? - Jo, jag sköter det också. Hittills i år har jag lagt fram 34 propositioner. Jag har ett litet sömnbehov och passat på att skriva när familjen lagt sig. Dessutom är det ett ämne som jag älskar och då är det lätt.

Boken handlar om vänskap, men fotboll är en av få sporter med våldsam supporterkultur. Varför dras bråkstakarna till fotbollen? - Jag tror att det beror på att fotboll är en så stor sport, som drar till sig stor publik. Fotboll är närmast som gladiatorspel i läktarkulturen. Jag kan till viss del gå med på att motståndarna hånas, men när det övergår i trakasserier är det inte roligt.

Huliganlagen som möjliggör för klubbar att utestänga bråkiga supportrar har inte använts i någon större utsträckning. Är den tandlös? - Lagen behöver prövas så jag välkomnar att klubbarna använder den. Därefter kan den utvärderas och den kan behöva justeras.

Hur ska man stävja supportervåldet? - Fortsatt samarbete mellan polisen och klubbarna. På 80-talet slogs det vilt utanför arenorna och det var direkt farligt att gå på fotboll. Nu slåss man istället en mil från arenan. Det krävs att de goda krafterna bland supportrarna samarbetar med polisen för de vet vilka bråkstakarna är.

Du spelar nu för division 5-klubben Djursholms United. Hur lyckades de värva dig? - Jag var på en AIK-match och fick frågan från tränaren Peter Kisfaludy. Problemet är att vi blir skadade hela tiden.

Ja, jag ser att du haltar lite. Vad har hänt? - Jag fick en muskelbristning i en nickduell. Jag vet inte hur allvarligt det är.

Du har redan gjort några mål, är du lagets stjärna? - Nej, verkligen inte. Jag är nog en lagspelare. När man spelar mot 25-åringar är det inte så lätt att bara springa ifrån dem.

Vilken användning av dina erfarenheter från fotbollsvärlden har du som justitieminister? - Stor nytta. I idrott lär man sig att förlora och komma igen efter förlusten. Man lär sig också att agera under press och vara bra när man måste vara bra.

Så vilka är dina största förluster, både inom politiken och i fotbollen? - Inom politiken är det EMU-omröstningen. Nu blev det inte så farligt, men då satsade vi stort på det. Vi förlorade där med typ 10-0. I fotbollen åkte vi på stordäng mot Malmö FF i slutet av 80-talet. Det gick så långt att Black Army började heja på Malmö FF.

Inför fotbolls-VM har det varit mycket fokus på den väntade sexhandeln. Jämo Claes Borgström vill att Sverige ska bojkotta VM, men hur tycker du att man bäst jobbar med den frågan under VM? - Från svenskt håll driver vi på för en skärpning när det gäller sexhandeln. Jag tycker att det var bra att Claes startade debatten, även om jag tror att det är lättare att påverka om vi är med. Visst vore det bra om laget gjorde ett uttalande, men det måste komma genuint från spelarna.

Vilken blir den viktigaste valfrågan för dig som justitieminister? - Det blir nog de allmänpolitiska frågorna, alltså andra frågor än mina som blir viktigast.

Du väntar dig en lugn valrörelse alltså? - Nej då, men viktigast blir synen på välfärd och trygghet. Och arbetslösheten så klart Det är bra att alliansen preciserat sig så att det blir tydliga alternativ mellan höger och vänster. Jag känner hur tävlingsnerven går igång.

Vilket lag vinner Allsvenskan? - IFK Göteborg, men jag måste tippa med hjärtat så jag tror på AIK också.

Hur går det för Sverige i VM? - Minst kvartsfinal säger optimisten i mig.

Vilket land vinner VM? - Tyskland, tyvärr. Det finns andra länder som spelar roligare fotboll.

David Baas [email protected]

FAKTA: Thomas Bodström Ålder: 44 år. Yrke: Justitieminister. Bor: Nacka. Familj: Fru och fyra barn. Aktuell: Har skrivit boken "VM-feber - fotboll, vänskap och besatthet" tillsammans med vännen och journalisten Mats Holm. Allsvensk karriär: Spelade för AIK 1987-89. Favortiminne från VM: Avgörande VM-kvalmatch mellan Sverige och Österrike 1973. Matchen spelades på snö, Sverige vann till slut med 2-1 och tog sig till VM.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro