ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR sid sex människorättskines + två faktarutor, urban har plåtat

Stockholm Anders Göransson · 8 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Kampen för demokrati och mänskliga rättigheter kostade honom sju år i kinesiskt fängelse. När han släpptes var det efter påtryckningar från bland annat Amnestygrupper i Simrishamn och Halmstad. Metro har träffat demokratiaktivisten och samvetsfången Wang Youcai på besök i Sverige.

Varför är du här?

– Först och främst för att träffa alla mina vänner här som har kämpat för att få mig fri. Dessutom vill jag berätta om den politiska situationen i Kina, och om dem som fortsätter att kämpa för en politisk förändring där.

+ Det var 17 år sedan massakern på Himmelska fridens torg. Hur har situationen i Kina ändrats sedan dess?

– Det har skett stora förändringar i Kina, både ekonomiskt och socialt, men det politiska systemet har förblivit detsamma. Det kommer att leda till en allt större konflikt mellan samhället och regimen. Kommunistpartiet vill behålla kontrollen, men jag tror att händelserna kommer att tvinga fram ett mer demokratiskt system.

+ Kan det bli fråga om ett folkligt uppror, en revolution?

– Personligen vill jag inte ha någon revolution. Jag vill ha evolution, en fredlig och gradvis förändring - det är därför jag ville bilda ett oppositionsparti. Men ingen kan förutse vad som händer om allt fler blir missnöjda och kommunistpartiet vägrar släppa kontrollen.

+ Kan en fortsatt totalitär regim i Kina vara ett hot mot världsfreden?

– Ja, det kan den vara. Om den dessutom får allt större ekonomisk styrka kan något hända i framtiden.

+ Det svenska kungaparet besökte i förra veckan. Vem tjänar på det besöket - demokratirörelsen i Kina eller regimen?

– Det finns två sidor. Det är bra att man åker till Kina för att föra samtal och diskussioner eller till och med utöva påtryckningar på de kinesiska myndigheterna. Kina behöver mer öppenhet och nya idéer, mer kontakt med omvärlden. Baksidan är att det kan uppfattas som stöd åt regimen. På lång sikt överväger nog det positiva.

Hur ser Kina ut om 20 år?

– Kina kommer att ha något slags demokratiskt system. Kanske inte ett särskilt bra system, men någon slags demokrati.

ANDERS GÖRANSSON

Name: Wang Youcai Ålder: 40 år Familj: Hustru Bor: Utanför Chicago, USA Aktuell: En av Kinas mest kända demokratiaktivister, nu i Sverige på besök

FAKTA Wang Youcai - några årtal

1987 Började studera fysik och datakunskap vid universitet i Beijing.

1989 Var en av de mest aktiva studentledarna under protesterna på Himmelska fridens torg, då hundratals människor dödades av kinesiska armén. Hamnade på regimens lista över de mest eftersökta aktivisterna och dömdes till fyra års fängelse.

1991 Släpptes i november 1991. Enligt regimen skedde det sedan han "visat ånger". Den verkliga orsaken torde ha varit internationella påtryckningar.

1998 Tog initiativ till att starta Kinas demokratiska part, det första oppositionspartiet i det kommunistiska Kinas historia. Dömdes till 11 års fängelse för "omstörtande verksamhet".

2004 Släpptes ur fängelset av medicinska skäl, efter starka internationella påtryckningar. Flyttade till USA.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro