ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR Sidan sex Ann-Sofie Back

Stockholm marcella mravec · 15 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Modesveriges förlorade dotter har återvänt. Åtminstone för en visning. I går gjorde Ann-Sofie Back sin första stora visning i Sverige. Metro träffade henne timmarna innan catwalken. – Det är mycket mer nervöst att visa här. Här bryr jag mig – till skillnad från i London. Hon visar märket Back, lite mer kommersiellt och begripligt, som hon säger själv. Efter att ha kallats svår och avantgard i flera år försöker hon lära sig att bli förstådd.

• Känner du dig hemma i bilden av dig som svår och avantgardistisk? – Egentligen inte. Som människa är jag medelsvensson och väldigt vanlig, jag känner mig inte så inspirerad av fantastiska människor. Jag klär mig ganska vanligt och inte som en designer, jag vill inte att folk ska titta på mig och kunna säga vad jag gör. Jag vill inte placera mig i ett fack. Men det kan bli ett problem i huvudkollektionen, om folk inte riktigt kan identifiera sig med något.

• Vad är det för skillnad på Ann-Sofe Back affärskvinnan och Ann-Sofie Back designern? – Jag försöker lära mig att vara affärskvinna. Jag är både exalterad och förvånad över att jag är så intresserad av det. Jag kan göra jätteeavantgardistiskt i London, jag vet hur man gör det. Nu vill jag förstå vad folk vill ha på sig och vad som säljer. Jag har aldrig brytt mig om det innan.

• Identifierar du dig med resten av Modesverige? – I London tror jag inte att folk tänker på mig som svensk, jag ses nog som en Londondesigner. Så nej, det gör jag nog inte. Men jag försöker titta på vad som är relevant i modebilden i Sverige när jag gör Back-kollektionen. Sverige och Japan har lite samma modebild, medan Europa och Engaland har en helt annan. I England är det fjompigt och dekorativt.

• Hur blev du intresserad av mode från början? Jag tror att det var för att mina föräldrar var ointresserade av mode. Jag skämdes alltid för hur de såg ut och kände mig tvungen att behärska det på något sätt. Kläder betyder så otroligt mycket för första intrycket. Det är viktigt att tänka på vilka signaler man sänder.

• Vilka signaler sänder du med dina kläder? Å nej, nu kommer vi in på sådant där snack. Back är mer ett collage av huvudkollektionen, det är mer begripligt, mer casual. Med huvudkollektionen hinner jag alrig utveckla idéerna tillräckligt. Jag är lite motståndare till att det alltid ska vara nytt nytt inom modet.

• Hur klädde du dig själv när du var yngre? – Jag gick i Waldorfskola fram till sexan. För att överleva i den vanliga skolan i Stenhamra sen var man tvungen att smälta in. Det eller dö. Så jag använde mode som försvar eller förklädnad. På mitt gymnasium försökte alla klä sig som dem på den finare skolan i Bromma, så jag hade bara jättedyra kläder som jag slet som en galning i korvkiosken för att spara ihop till. Jag är specialist på att ljuga med kläder.

• Vad oroar du dig för innan visningen? – Just nu är det håret. Modellerna ska ha spikes.

• Så det är ännu en sak från 90-talet? – Ja, men jag ser det snarare som att spikes var det hemskaste från 90-talet. Men nu har det blivit intressant, man har fått distans till det.

• Varför är du så intresserad av det fula? – Det håller ens intresse uppe längre. Tittar man bara på något vackert blir man uttråkad. Med fula saker tar det lite tid att vänja sig, och sedan man kanske börja gilla det litegrann. Det är mer inspirerande med fula saker.

Ann-Sofie Back Ålder: 35 Bor: London Familj: Pojkvän och hans son Intressen: "Jag är en jävel på att lägga pussel. Bäst är fula österrikiska landskap, jag gillar kullarna och husen."

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm marcella mravec
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro