ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR Skattelöftet håller inte

Stockholm Martin Kreuger · 25 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Finansminister Anders Borg har utlovat att tre fjärdedelar av regeringens jobbavdrag ska gå till låg och medelinkomsttagare. Men i verkligheten går 60 procent av jobbavdraget till den rikaste tredjedelen av befolkningen. Det visar en granskning av regeringens skattepolitik som Metro genomfört i samarbete med samhällsmagasinet Tromb.

När regeringen presenterade sitt jobbavdrag i början på året var beskedet mycket konkret. ”Det är främst låg- och medelinkomsttagare som tjänar på jobbavdraget, 30 av jobbavdragets 40 miljarder går till dem med de lägsta inkomsterna.", skrev finansministern i en debattartikel och ett pressmeddelande. Men nästan två tredjedelar av jobbavdraget – drygt 23,6 miljarder kronor går till den rikaste tredjedelen av befolkningen. Medelinkomsttagarna får nöja sig med hälften (12,8 miljarder kronor) och den fattigaste tredjedelen av befolkningen får sammanlagt 3,4 miljarder kronor att dela på. Det visar en undersökning av skattesänkningens effekter som gjorts med hjälp av statistik från SCB, Skatteverket och Riksdagens utredningstjänst. Bland låginkomsttagarna finns bland annat varannan ung svensk upp till 29 år, och en stor andel invandrare, studerande, deltidsarbetande och pensionärer. Så hur kan finansministern då påstå att tre fjärdedelar av skattesänkningen går till "dom med de lägsta inkomsterna"? - Vi har inte räknat fel. Det stämmer att 75 procent av jobbskatteavdraget tillfaller låg- och medelinkomsttagare, säger Hans Lindblad (m), statssekreterare hos Anders Borg. Var drar ni gränsen för vad ni betraktar som låg- och medelinkomsttagare? - Ja nu finns det ingen så där klockren definition vad som är en låg- och medelinkomsttagare. Men jag vill minnas att vi drog gränsen någonstans omkring 23 000-24 000 kronor i månaden, säger Hans Lindblad. Det stämmer dock inte med statistiken från Riksdagens utredningstjänst, Skatteverket och SCB. Det enda sättet att få finansministerns bild av fördelningen av jobbavdraget att gå ihop är att dra gränsen för dom lägsta inkomsterna vid en månadslön på 31 000 kronor i månaden. Ovanför den gränsen finns bara 10-15 procent av befolkningen. - Jag kan bara luta mig på dom siffror vi räknat fram på finansdepartementet och med hjälp av riksdagens utredningstjänst när vi var i opposition. Sen har vi kanske lite olika intressen inom dom olika partierna av att leda olika saker i bevis. Men vi har gjort våra beräkningar på ett hederligt och korrekt sätt, säger Hans Lindblad. Imorgon: Så påverkar sparpaketen.

Pelle Oskarsson Metro/Tromb

Diagram:

För att jämföra fördelningen av skattesänkningen på höginkomsttagare, medelinkomsttagare och låginkomsttagare har vi delat upp den vuxna befolkningen i tre inkomstklasser som motsvarar lika många människor. Beräkningen bygger på statistik från SCB, Skatteverket och Riksdagens utredningstjänst.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Martin Kreuger
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro